Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Postin tulon viivästyminen kiukuttaa

Postin tulon viivästyminen kiukuttaa

TYÖTÖN Seija Siimekselä katsoo tyhjää postilaatikkoaan, posti ei ole tullut vieläkään. Niemiskylään posti saapui vielä syksyllä aamupäivän aikana, kevään tullen kirjeet ja lehdet ovat kolahtaneet postilaatikkoon myöhään iltapäivällä. Se suututtaa Siimekselää.

NYRKKI nousee leikkisästi pystyyn, sillä Siimekselä elää työttömyskorvauksella ja toimeentulotuen varassa. Hän joutuu kiikuttamaan laskujaan ja ties mitä dokumentteja viranomaisille säännöllisesti todistaakseen työttömyyttään, ja kun laskujen saapuminen maksatukseen viivästyy postin tulon viivästymisen takia, joutuu Siimekselä miettimään, mistä rahat laskujen maksuun ja syömiseen oikein kaivellaan.
Siimekselä huomauttaa, että monet asiat hoidetaan vielä kirjeitse, sähköposti ei käy, eikä työttömällä ole varaa tietokoneeseen ja nettiyhteyteen. Siimekselä asuu Kiurunkulman eli kaupungin rivitaloasunnossa vuokralla Niemiskylän koulun tuntumassa.

SIIMEKSELÄ ei ole ainoa, jolla on mennyt hermo Postin kanssa. Heitä on Niemiskylässä ja muualla haja-asutualueella sekä taajamassa. Toisaalta on myös niitä, joille ei ole väliksi milloin posti tulee, sieltä kun tulee vain laskuja. Ja laskujenkin maksamisen voi siirtää sähköiseen muotoon.

POSTIN tuotantoesimies Hannu Hiltunen Kiuruvedeltä kertoo, että postin viivästymisen syynä on postimäärien ja sanomalehtien tilauksien väheneminen, jonka seurauksena postin lajittelua ja jakelua on jouduttu suunnittelemaan uudelleen niin, että jakajien työpanosta ja jakeluautoja käytetään järkevästi.
– Tästä syystä jakelureitit ovat menneet uusiksi huhtikuun puolen välin jälkeen, Hiltunen toteaa.
Hiltunen kertoo, että esimerkiksi 74840 Koppeloharjun ja 74595 Runnin postinumeroalueiden jakelun lähtöpiste muuttui toukokuun alussa Iisalmeen. Jos näiden alueiden asukkaat käyttävät postinumerona edelleen 74700 Kiuruvettä, postin tulo viivästyy, koska posti ohjautuu postinumeron mukaan Kiuruveden jakelunlähtöpaikkaan.
Hiltunen toteaa, että myöhästymisten syynä saattaa olla myös se, että jakajat vasta opettelevat uusia alueita, myös keli on ollut huono ja tiet kehnoja kevään aikana, yhden päivän aikana pelastettiin ojasta kolme postiautoa.
– Kiuruvesi on enimmiltään haja-asutusaluetta, joten jaettavat postit ja kilometrit ovat keskustan ulkopuolella, keskustassa on noin 3000 osoitetta.
Postin tavoitteena on, että jokainen saisi postinsa kello 16:een mennessä, tähän ei Hiltusen mukaan vielä päästä.
Posti pyytää asiakkaitaan antamaan palautetta Postin nettisivujen kautta tai numeroon 0200 71000.

KANSANEDUSTAJA Hannakaisa Heikkiseenkin (kesk) on oltu postin jakelun viivästymisestä yhteydessä.
Heikkinen sanoo, että epäilemättä tämän vaalikauden aikana tätä asiaa tullaan käsittelemään.
– Kirjepostin määrä vähenee, samaan aikaan kirjepostin saajien oikeusturvan tulisi toteutua. Postin kulku on tasa-arvoasia. Laissa ei ole määritelty palveluaikaa, mutta sisäinen ohje Postissa on, että posti tulisi kello 16:sta.