Uutiset (muokattu 20.1.2021) Juha Vartiainen

Vornasella 200. täysmaraton

KIURUVEDEN Urheilijoiden Alpo Vornanen juoksi 200. täysmaratoninsa Oulussa Terwamaratonissa viikonvaihteessa. Hän taittoi taipaleen aikaan 3.49.12. Vornasella oli juhlaan aihetta, sillä harva juoksee edes kymmentä maratonia eläessään, saati 100 tai 200. Kiuruveden Urheilijoiden yhteisesti juostujen maratonien määrä kalpenee sekin Alpo Vornasen suorituksen rinnalla.

ENSIMMÄISEN maratoninsa Alpo juoksi 2.5.1982 Valkeakoskella, aika oli 3.20.50.
– Olin juossut puolenkymmentä vuotta hölkkäkisoja ja Hiltusen Tuomo houkutteli kokeilemaan maratonia. Jäin koukkuun ja ajattelin, että 100 maratonia juoksen ja sitten lopetan.
100 maratonia Vornaselle tuli täyteen Ylistarossa 30.4.2005 ja aika siellä oli 3.44.21. Lopettamispäätös piti vuoden, mutta kun liikuntaa piti harrastaa, eikä jalkavaivoja ollut, päätti mies jatkaa maratoneja kohti 200 rajapyykkiä.
Ensimmäiseen 100 maratoniin meni siis aikaa tarkalleen 23 vuotta, mutta toinen sata kesti vain 10 vuotta. Tiivistyneestä tahdista kertoo myös vuonna 2013 juostut 21 maratonia ja vuonna 2014 määrä oli 18 maratonia. Tämän vuoden alusta on kasassa seitsemän juostua maratonia ja seuraava saattaa olla jo parin viikon päästä Rokualla.
Alle kolmen tunnin "maagisen" rajan alle Alpo Vornanen on maratoninsa juossut 49 kertaa ja alle neljän tunnin alituksia on 100. Ennätys on vuodelta 1986 ja se kirjoitetaan lukemin 2.38.35.
Kesken jääneitä maratoneja on pitkällä uralla vain kymmenisen kappaletta ja vain kerran, vuonna 2011 on maraton taittunut vieraalla maaperällä. Tukholman maraton oli tuolloin Kiuruveden Urheilijoiden juoksuporukan ohjelmassa ja siellä Alpokin tähän mennessä ainoan kansainvälisen maratoninsa juoksi.
– Tykkään juosta eri puolilla Suomea maratoneja, enkä niinkään kaipaa Helsingin maratonin kaltaisia massamaratoneja, tuumii ensi vuonna 60-vutissyntymäpäiviään viettävä juoksija.