Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Kesätyö antaa pontta tulevaan

KESÄTYÖ on monelle nuorelle yläasteen TET-jakson jälkeen seuraava kosketus työelämään. Moni nuori pitää kesätyöpaikan saamista ja työn tekemistä ensisijaisen tärkeänä kesää ajatellen. Näin ajattelee myös heinäkuussa 17 vuotta täyttävä Ella Partanen.
– Minulla oli valmiiksi sovittuna kesätyöpaikka Kiuruveden ABC:lle. Olen ollut töissä täällä jo aiemmin. Olen tehnyt työvuoroja silloin, kun lisäapua on tarvittu, Ella kertoo.
Se, kuinka Ella pääsi ABC:lle töihin, on liikennemyymäläpäällikkö Mirva Nikkisen mukaan tyypillinen väylä monen nuoren kohdalla.
– Ensin Ella oli täällä TET-jaksolla 9. luokalla, jonka jälkeen hän tuli viime kesänä Tutustu ja Tienaa -kampanjan nimissä töihin kahden viikon ajaksi. Viime talven Ella on ollut tarvittaessa täällä töissä ja nyt koulujen kesäloma-ajan hän on kesätyössä, Nikkinen kertoo.
Ella Partaselle oli itsestään selvää, että hän aikoo tehdä loma-ajan töitä.
– Tämä on hyvää kokemusta työuraa ja tulevaisuutta ajatellen ja toisaalta tienaan samalla rahaa tulevaa varten, hän kertoo.
Ella Partanen kertoo pitävänsä työstään ABC:llä sen kokemuksen pohjalta, joka hänellä on kuluneen talven ajalta.
– Mukavaa on se, kun jokainen päivä on erilainen. Samoin se, kun on erilaisia työtehtäviä. Ei tarvitse esimerkiksi seistä koko työvuoroa kassan ääressä, vaan työtehtävät kiertävät.
Kesätyöpaikan saaminen ei kuitenkaan ole aina näin helppoa. Ella tietää kertoa, ettei kaikille hänen kavereilleen ole hakemuksista huolimatta löytynyt kesätyötä.
– Osa kavereista ei hakenut töitä, mutta ne jotka hakivat, niin kaikille ei löytynyt hommia. Tuntuu, että kesätyöpaikat ovat tiukassa tänä päivänä.

KIURUVEDEN ABC työllistää tänä kesänä 6 kesätyöntekijää, 10 Tutustu ja tienaa -kampanjan myötä kahden viikon pestiin sekä liikenneasemalla työskentelevän vakituisen työporukan 12 henkeä. Valtakunnallisesti ABC-ketju tarjoaa tänä kesänä töitä noin 1000 nuorelle. S-ryhmän myymälöissä ja ravintoloissa työskentelee kesällä 2015 noin 6 500 kesätyöntekijää. Lisäksi S-ryhmä tarjoaa yli 7 000 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa. S-ryhmä on kesällä 2015 mukana Taloudellinen tiedotustoimisto TAT:n Vastuullinen kesäduuni 2015 -kampanjassa kumppanina.

KIURUVEDEN kaupunki tukee vuosittain yrittäjiä palkkaamaan kesätyöntekijöitä. Tänä vuonna rahaa on varattu noin 23 000 euroa. Kaupungin työllistämistoimiston työnsuunnittelija Sirpa Mustonen kertoo noin 80 nuoren työllistyneen tämän avustuksen kautta. Myös kaupunki työllistää kesäksi nuoria.
– Työllistämistoimiston kautta kaupungille työllistetään tänä kesänä ainakin 14 nuorta. Työtä on tarjottu 1-2 kuukaudeksi. Sijoituspaikka vaihtelee kaupungin toimien mukaan ja työtehtäviä on useilla eri alueilla. Näitä ovat muun muassa ruohonleikkuu, siivous, keittiötyöt, puistotyöt, museo, liikuntakenttien hoito sekä vanhusten hoito, Mustonen kertoo.
Kesätyöavustusten haku- ja myöntömäärät ovat pysyneet Mustosen mukaan samalla tasolla jo pidemmän aikaa.