Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Peltojen kylvöt pari viikkoa myöhässä

TIISTAIAAMUNA paistoi aurinko, mutta säätiedotus lupasi jo iltapäivälle sadetta. Sateinen kevät ja kesä ovat tuoneet lisähaasteita viljelijöille.
Niemiskylässä Niskalan tilalla eletään kasvinviljelystä ja urakointityöstä. Tilan isäntä Sami Heinonen on vielä luottavaisilla mielin, vaikka tilan työt ovat aikataulusta jäljessä jo 2-3 viikkoa.
– Siinä mielessä tilanne on hyvä, että kylvöt on saatu tehtyä lähes kokonaan. Kyliltä on kuulunut, että monella tilalla on paljon huonompi tilanne, Heinonen kertoo.
Heinonen on kylvänyt kohta 50 hehtaaria peltoa ja ainoastaan hehtaari on kylvämättä, pellon märkyyden takia.
– Syksyhän sen vasta näyttää millainen sato saadaan ja kuinka surkea tilanne oikeasti on. Mutta minkä näille säille mahtaa. Me viljelijät olemme kelien armoilla ja teemme mitä pystymme.
Niskalan tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2010, kun Samin isä Eero Heinonen jäi eläkkeelle.
– Minun aikana tämä on ollut erikoisin kevät, mutta viime kesä oli surkein kaikista. Alkuun tuli vettä liikaa ja loppukesä oli liian kuiva. Nyt kaivataan lämmintä, mutta sellaista sopivaa parinkymmenen asteen lämpöä. Ääritilanteet molempiin suuntiin ovat aina huonoja.
Viljelijöillä oli maanantaina viimeinen mahdollisuus muuttaa tukihakemuksiaan. Tukiehdoissa sanotaan, että kylvöt on tehtävä loppuun kesäkuun viimeiseen päivään mennessä. Jos viljelijät eivät pysty toteuttamaan ilmoitettuja suunnitelmiaan, voivat he menettää tukia ellei kylvöjen viivästys johdu ylivoimaisesta esteestä.
– Säännöt tuntuu aika ehdottomilta. Me toimimme kuitenkin luonnon ja monen muuttujan armoilla. Miksi silloin kesäkuun viimeisenä päivänä ei voisi ilmoittaa mitä on peltoon pystynyt kylvämään, kysyy Heinonen.

KARJATILOILLA painitaan myös rehunteko-ongelman kanssa, kun kylvöt ovat osin tekemättä ja pellot ovat liian märkiä.
– Näillä näkymin meillä ruvetaan tekemään säilörehua juhannuksen jälkeen, jos vaan pellot kestävät ja raaka-ainearvot ovat kohdillaan. Meidän tilalla peli ei ole vielä menetetty ja satonäkymät ovat kohtuulliset, kertoo maanviljelijä Arja Kärkkäinen Laukkalan tilalta Rytkyltä.