Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Viimeiset puhelintolpat nurin

KULUNEEN kesän aikana Soneran omistaman puhelinverkon viimeisetkin langat ja tolpat poistetaan Kiuruveden alueella. Lankapuhelimet ovat lakanneet toimimasta jo vuosia sitten.

MAANOMISTAJAT ovat saaneet tiedotteen kevään aikana puhelintolppien poistamisesta mailtaan, jos niillä sellaisia vielä on sijainnut. TeliaSonera on poistattanut viimeisiä tolppia lankoineet paikoista, jonne ei ole päässyt isommilla koneilla. ADSL-yhteyksiä varten lankaverkkoa jää toistaiseksi Niemiskylän sekä Ruutanan alueille.
Kiuruveden Niemiskylässä purettiin vanhaa puhelinverkkoa viime viikolla. Suomen Kaapelikaivu Oy:n Juha Karppinen kertoo kyseessä olevan urakan kohdistuvan vaikeakulkuisiin paikkoihin, jonne ei aikanaan ole isommilla koneilla päässyt.
– Käymme purkamassa nyt näitä viimeisiä pätkiä täällä Kiuruveden alueella. Kesäkuun loppuun mennessä on meidän urakka valmis.

LANKAPUHELINVERKKO on lakannut osittain toimimasta jo vuosia sitten. Kiuruvedellä verkko toimii vielä taajamassa, mutta ei enään haja-asutusalueilla. Ensimmäiset purkutyöt on tehty jo 2010 lähtien. Kiuruvedellä olleen lankapuhelinverkon omistaa TeliaSonera. Vuonna 2008 silloinen liikenne ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen laati asiasta selvityksen, jossa määriteltiin 12 ehtoa lankapuhelinpalvelun lopettamiselle. Ehdoilla haluttiin turvata haja-asutusalueiden puhelinpalvelut. Puhelinpalveluissa kyse on välttämättömyyspalvelusta, joka on tarjottava jokaiselle kansalaiselle kohtuuhintaisesti ja jonka on toimittava moitteettomasti. Tätä vaatimusta turvataan yleispalvelua koskevalla sääntelyllä, jota valvoo Viestintävirasto. Tuolloin TeliaSonera kertoi selvityksessään pyrkivänsä siihen, että asiakkaan palvelut voidaan toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. On kuitenkin muistettava, että yleispalvelua voi toisinaan joutua tarjoamaan yrityksen kannalta tappiolla. Yritys lupasi myös hyvityksiä asiakkaille, mutta ei kertonut, kuinka ne maksetaan.
– Aika ajoi vanhan lankaverkon ohi. Vikoja tuli usein ja tekniikka oli jo niin vanhaa, ettei varaosia tahtonut saada mistään, kertoo projektipäällikkö Joona Mikola TeliaSoneralta.
– Samoin mobiilin yleistyessä lankapuhelimia käytti enää suhteellisen pieni joukko, joten kalliin lankaverkon purku oli perusteltua.
Mikolan mukaan purkutöitä on tehty vuosien aikana aina pieni alue kerrallaan ympäri Suomen.
– Alueilla, jonne ei ole kiinteitä yhteyksiä, pyrimme paarantamaan jatkuvasti langattoman 4G-verkon toimintaa.