Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Talkoolainen pääsi aidan pystytykseen

TOIMIALA-ASIANTUNTIJA Niina Suorsa oli maanantaina talkoissa Anniina Ylitalon löytöeläinkoti Löytölässä Rytkyllä. Talkoo-kampanja vie etappilaiset töihin erilaisiin yrityksiin.

VALKOINEN Nökö-kili kummastelee, kun Etappi-työllisyyspalveluiden toimiala-asiantuntija Niina Suorsa naputtelee vasaralla aidan kiinnikkeitä tolppaan. Löytöeläinkoti Löytölän pitäjä, Anniina Ylitalo, kiristää aitaverkkoa ja tytär Milana tukee aidan tolppaa. Yhteistyössä aidanteko sujuu vaivatta.
– Tämä on harvinaista herkkua minulle, kun pääsen vasaran kanssa ulkotöihin kauniina kesäpäivänä, Suorsa kertoo töiden lomasta.
Tavallisena työpäivänä Suorsa istuu toimistossa paperihommissa tai vierailee yrittäjien luona. Yleensä hän ei joudu kuitenkaan lapion varteen.

ETAPPI-hankkeen toimiala-asiantuntijat talkoisiin -kampanja vie etappilaiset töihin eri yrityksiin. Suorsa äänestettiin kampanjan Facebook-sivulla töihin löytöeläinsuojaan. Toisena talkoopäivänä hän pääsee käsiksi maatilan töihin Arja ja Asko Kärkkäisen maatilalle Rytkyn Laukkalaan. Mukaan lähtee myös Anniina Ylitalo.
– Halusin laittaa hyvän kiertämään. Yhdessä tekeminen lisää yhteisöllisyyttä ja omalta mukavuusalueelta pitää lähteä pois. Niin oppii aina uutta. Talkoisiin kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, kannustaa Ylitalo.
Ylitalolle löytöeläinkodin pitäminen on sivutyötä, enemmänkin harrastus. Hän työskentelee osa-aikaisena hoitotyössä.
Maanantaina Suorsa avusti löytöeläinkodin sisähäkkien rakentamisessa ja ulkoaitauksen pystyttämisessä. Tiistaina Suorsa ja ylitalo suuntasivat robottinavettaan.
– Kotona lehmiintyy helposti ja kynnys lähteä hommiin nousee korkeaksi. Fyysisesti väsyttävä työ, vaikka paskan luonti, rytmittää päivää mukavasti, Ylitalo tietää.
Aivan keltanokkia Ylitalo ja Suorsa eivät kuitenkaan ole lähtiessään töihin maitotilalle. Vieremäläissyntyinen Suorsa on aikoinaan lypsänyt lehmiä parsinavetassa ja Ylitalollakin on kokemusta navettatöistä.
– On mielenkiintoista päästä töihin robottipihattoon. Olen jo pudonnut kehityksen kelkasta, kunnykyajan navetoissa on niin paljon uutta tekniikkaa, Suorsa kertoo.

ETAPPI-HANKE toimii kahdeksan kunnan alueella ja tarjoaa työllisyyspalveluita niin työnhakijoille kuin työnantajillekin. Kiuruveden lisäksi mukana ovat Iisalmi, Vieremä, Sonkajärvi, Pielavesi, Keitele, Tervo ja Vesanto. Hanke päättyy vuonna 2017.
Työnhakijalle tarjotaan tukea työnhakuun ja työnantajia autetaan löytämään yritykselle sopivia työntekijöitä.
– Etsimme myös mahdollisia piilotyöpaikkoja. Hankkeen puitteissa voimme räätälöidä jokaiselle sopivan mallin, Suorsa kertoo.