Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Hannakaisa Heikkisestä murteen puhumisen Suomen mestari

KIURUVETINEN kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) on murteen puhumisen Suomen mestari. Hänet kruunattiin voittajaksi keskiviikkona Kajaanissa. Kilpailussa tehtävänä oli puhua neljä minuuttia omalla murteella. Heikkinen kertoi omassa osuudessaan tarinat leivän leipomisesta ja lehmien käännytyksestä. Heikkinen voitti myös savon murteen puhumisen mestaruuden keväällä Kuopiossa.
– Tuomaristo kiitti puheeni ja murteeni elävyyttä sekä omakohtaista kerrontaa. En ollut opetellut mitään tekstiä ulkoa, vaan puhuin vapaasti tarinan 38 vuoden takaa, sanoo Heikkinen.
Heikkinen käyttää murretta aina, kun tilanne sallii.
– Pitää olla tilannetajua, sillä on tietysti tilanteita, joihin murre ei sovi. Mutta erityisen hyvin murre sopii esimerkiksi hoitotyöhön. Sanotaan, että sanat voivat hoitaa ja se on kyllä ihan totta. Kun olin Ruotsissa sairaanhoitajana, niin sinne aikoinaan Savosta muuttaneet vanhukset ihan heräsivät eloon, kun saivat puhua hoitajan kanssa, joka puhui heidän ominta kieltään.
Heikkinen puhuu eduskunnassa murteella aina, kun se on mahdollista ja lupaa eduskunnan istuntosalissakin tarjota murreherkkua sopivan tilaisuuden tullen.
Heikkinen on Rapakkojoen Rapakon tilan emäntä, hänet valittiin eduskuntaan toiselle kaudelle keväällä.