Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kaupunki palkitsi nuoria maa- ja metsätalousyrittäjiä

YRITTÄJÄ Kaisa Huttunen Aittojärveltä palkittiin Viljo-messuilla perjantaina. Kaupunki kukitti Huttusen yksinyrittäjyydestä, Huttusen puoliso käy tilan ulkopuolella töissä.
Lisäksi Huttunen on Pohjois-Savon maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja ja maaseutunuorten lähettiläs, Lihakunnan edustajiston jäsen ja toiminut useiden vuosien ajan MTK:n luottamustehtävissä sekä Kiuruveden maaseutunuorten johtokunnassa. Huttunen on rakentanut tilaansa kustannustehokkaasti vanhoja rakennuksia hyödyntäen. Pihattonavetassa on 40 lypsävää.

HUTTUSELLA on rutkasti velkaa eikä maatalouden tilanne helpota, on Venäjän pakotteet, jotka ovat laskeneet tuottajille maidosta maksettavaa hintaa ja vielä tänä kesänä kehnot sääolosuhteet.
Huttunen ei silti valita, eikä halua avata maidonhinnan tilakohtaisia, euromääräisiä menetyksiä, koska kuluttajien pitäisi ymmärtää, mihin mittasuhteisiin niitä asetellaan.
Huttunen sanoo, että hän on kuunnellut viimeiset 13 vuotta mantraa, että maatalous on tulevaisuuden ala. Että ruokaa tarvitaan.
– Päätöksillä näiltä puheilta viedään pohja pois. Sanottiin, etteivät kauppapakotteet meidän elämään paljon vaikuta, mutta ne olvat vaikuttaneet hirveän paljon. Lisäksi veroja ja viranomaismaksuja on nostettu. Joka risaus pitäisi hallita, mikään ei mene kuten suunnittelee, papereiden on oltava tipo top, kun ei tiedä, milloin tulevat eri viranomaiset tarkastuskäynnille ja jossain välissä pitäisi ehtiä nukkuakin, selittää kolmen lapsen äiti.
– Mutta näidenkin asioiden, Venäjä-pakotteiden ja sääolosuhteiden, kanssa jaksaisi paremmin, jos yleinen arvostus suomalaista ruokaa kohtaan olisi parempi.

HUTTUSEN lisäksi kaupunki palkitsi Kati ja Arvi Huuskonen Sulkavajärveltä, Huuskosilla on maitotila, he ovat investoineet uuteen navettaan, kasvattaneet maidontuotantoa ja viljelypinta-alaa. Niemiskyläläinen Lauri Lämsä oli kolmas palkittava, hän on yrittäjämetsuri. Lämsä tekee metsänhoitoyhdistykselle töitä. Lämsää kiiteltiin rohkeasta yrittämisestä alalla, joka tarvitsee uusia tekijöitä.