Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Miko Mämmi aloittaa koulun tänään

TÄNÄÄN keskiviikkona 921 oppilasta aloittaa koulupuurtamisen Kiuruvedellä. 6-vuotias Miko Mämmi on yksi heistä, hän aloittaa koulutiensä Nivan koulussa.

EKALUOKKALAINEN Miko Mämmi on odottanut koulun alkamista jo kovasti. Hänen mielestään on epäreilua, että 3-vuotias Moona-sisko, pääsi päivähoitoon päivää aiemmin.
Miko sai uuden koulurepun pukinkontista viime jouluna. Markus-eno hankki Mikolle uuden puhelimen ja sininen kynäpenaali ostettiin kesällä.
Koulun aloittamisessa hän odottaa eniten kavereiden näkemistä, joihin Miko tutustui käydessään esikoulua jäähallin tiloissa.
Miko oppi lukemaan viime syksynä. Markus-enon toimesta tablettitietokoneelle laitetut opettavaiset pelit edistivät lukemaan oppimista. Hän lukee mielellään puhekuplia Aku Ankoista pikkusiskolleen. Myös mainostekstit ja tienviitat ovat mukavaa luettavaa.
– Mutta tuota tekstiä en kyllä osaa lukea, tuumaa Miko katsoessaan toimittajan muistiinpanoja.
Miko on omatoiminen koululainen. Koulumatkat hän kulkee linja-autolla, joka pysähtyy lähellä kotia. Mikon isä, Jyri Mämmi, vei linja-auton odotuspaikalle trukkilavan ja oransseja huomiokeppejä. Miko kävelee linja-auton odotuspaikalle hevoslaitumen halki. Odotuspaikka näkyy melkein keittiön ikkunasta.
Mikon äitiä, Hanne Humaloja-Mämmiä, mietityttää Nivan koulun sisäilmaongelmat. Koulua on remontoitu koko kesän ajan ja Valtakadun kellarisiiven remontti jatkuu edelleen.
– Mikolla on astma. Toivon, että hänelle ei tule mitään hengitysoireita koulussa. Miko on kyllä innoissaan lähdössä kouluun. Poika on juossut reppuselässä jo viikon, Hanne-äiti kertoo.

LUKUVUONNA 2015-2016 perusopetuksen piirissä on 921 oppilasta, heistä ykkösluokkalaisia on 70.
Nivan koulu on oppilasmäärältään suurin. 1-6-luokkaa käyviä koululaisia on yhteensä 453, joista kolme luokkaa on sijoitettu yläkoulun tiloihin Nivan koulun remontin takia. Yläkoulussa on 7-9-luokkalaisia yhteensä 278.
Esiluokkalaisia on 69, joista kolme luokkaa on sijoitettu jäähalliin ja yksi luokka Satumetsän päiväkotiin.
Kiuruvedellä on toiminnassa neljä kyläkoulua. Luupuveden koulu on oppilasmäärältään suurin. 54 oppilasta käy Luupuveden koulua. Koulun uutena johtajana aloittaa Esko Huttunen, Risto Luukkosen jäätyä eläkkeelle.
Rytkyn koulussa on 49 oppilasta ja koulun johtajana aloittaa Terhi Hartikainen, kun Paula Purhonen jäi eläkkeelle. Sanna Help palasi virkavapaalta 39 oppilaan Lahnajoen kouluun. 27 oppilaan Kalliokylän koulussa jatkaa koulun johtajana Niina Kärkkäinen. Rytkyn koulu on ainut kyläkoulu, jossa toimii myös esiopetus.

TÄNÄ syksynä opetus- ja sivistystoimen kiinteistöissä on paljon remontteja ja uudelleen järjestelyitä. Suurin remontti jatkuu edelleen Nivan koulussa, jossa todettiin keväällä sisäilmaongelmia.
– Nivan koulun kohtalo johtuu osin vuonna 2004 tehdystä peruskorjauksesta. Harmitta kovasti, että nyt pitää korjata peruskorjauksessa tehtyjä virheitä, sanoo sivistystoimen johtaja Tapio Knuutinen.
Ikävin tilanne on Luupuveden koulussa, jonka toinen koulurakennus asetettiin käyttökieltoon kosteusongelmien takia viime keväänä.
Myös Hovin ryhmäperhepäivähoitotiloissa on käynnissä remontti.
Nivan koulun kolme esiluokkaa jatkavat jäähallin tiloihin rakennetuissa luokissa. Avoin päiväkoti sekä koululaisten aamu-ja iltapäiväkerhotoiminta siirtyvät nuorisotaloon. Kansalaisopiston toiminta siirtyy vanhasta kirjastosta eli Väreestä lukion tiloihin. Myös nuorten työpajatoiminnan tekstiili- ja keittiöpajat siirtyvät lukiolle.