Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Nuorisotalon tilat monipuoliseen käyttöön

NUORISOTALON tiloja on remontoitu koko kesän ajan. Tilamuutosten myötä nuorten toiminnan lisäksi tiloissa toimii Päiväkoti Kimppa. Nuorisotalon ruokalassa syövät jäähallin esikoululaiset ja päiväkodin lapset sekä Nivan koulun 4A- ja 4B-luokat.

TORSTAINA ennen puoltapäivää nuorisotalon tiloissa tuoksuvat lihapullat. Nivan koulun kaksi luokkaa ovat tulleet ruokailemaan nuorisotalon uuteen ruokalaan, jossa esikoululaiset jo kaapivat lautasiaan tyhjiksi. 4A- ja 4B-luokat käyvät koulua Jäähallin tiloissa, kunnes Nivan koulun remontti valmistuu.
– Jäähallikoulussa meillä on kyläkoulumaisuutta. Voimme enemmän päättää omista aikatauluista. Oppilaat sanoivat, että ruokakin maistuu paremmalle täällä nuorisotalon ruokalassa, vaikka samaa ruokaahan se on kuin Nivalla. Liikuntamahdollisuudet ovat mahtavat, kertovat opettajat Minna Kärkkäinen ja Vesa Vainio.
Entisen autopajan tilalle rakennetussa ruokalassa söi viime viikolla yli sata lasta päivittäin. Jakelukeittiössä tarjotaan myös päiväkodin lasten aamu- ja välipalat.

KOULUJEN alettua viime viikolla moni opetus- ja sivistystoimen tarjoama palvelu toimii uudessa toimipisteessä. Nuorisotalossa ovat tapahtuneet suurimmat muutokset.
Tiloissa toimii yhä nuorten vapaa-ajantoiminta arkisin kello 14-19. Perjantaisin nuorisotalo on avoinna iltayhdeksään saakka. Nuorisotoimen ja nuorten Luotsi-työpajan hallinto ja yksilövalmennus sekä Etsivä nuorisotyö, Tyttis ja nuorisovaltuusto jatkavat myös toimintaansa nuorisotalon tiloissa.

LUOTSI-PAJAN siirryttyä lukion tiloihin pajan tilat vapautuivat päiväkoti Kimpan käyttöön. Kimpassa toimii avoin päiväkoti, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, esioppilaiden kerhotoiminta ja puuhakerhot.
Avoin päiväkoti ja puuhakerhot aloittavat toimintansa syyskuun alusta. Tuolloin noin sata lasta käyttää Päiväkoti Kimpan palveluita.

NUORISOTALON tiloissa säilyy myös kansalaisopiston käyttämä bänditila, jossa kokoontuu bändejä ja karaokeryhmiä. Nuorisotalon sali tulee jatkossa monipuoliseen käyttöön, kun päiväkodin lapset voivat käyttää sitä liikuntasalina. Tiloissa voidaan järjestää tapahtumia, juhlia, alakoulun diskoja sekä näytelmiä.
Tulevaisuudessa nuorisotalon piha-alue on autoton alue lasten turvallisuuden takia. Pihaan tulee vain henkilökunnan parkkipaikka.
Nuorisosihteeri Anne Rytkönen näkee, että tilojen monipuolinen käyttö avaa uusia mahdollisuuksia.
– Tosi hyvä fiilis. Tässä on myös kasvattava näkökulma, kun meitä on monenikäistä saman katon alla. Tässä nousee esille ”koko kylä kasvattaa”- henki. Kun kaikki ottavat toisensa huomioon, ei ongelmia synny, Rytkönen kertoo.
Tilojen muutostöihin myönnettiin valtionavustusta 70 000 euroa. Remontin kokonaisbudjetti on 225 000 euroa.

SYYSKUUN alusta Nuorisotalon tiloista otetaan kaikki teho irti, kun Päiväkoti Kimppa aloittaa toimintansa täydellä teholla ja nuorten iltatoiminta alkaa. Siihen asti nuorisotalon remontti jatkuu nuorten keittiössä ja oleskelutiloissa.
– Nykypäivänä vaaditaan joustavuutta ja avarakatseisuutta. Kaupungeissa eletään taloudellisesti haastavia aikoja. Nuorisotalon tilat ovat oiva esimerkki palveluiden yhdistämisestä saman katon alle, Kananen-Kärkkäinen sanoo.