Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Byrokratiapyykkinaru näytille EU-komissioon

KIURUVESI pääsi maailman kartalle nostamalla esille maatalousyrittäjien jokavuotisen paperisodan. Ajatuksia herättävä taideteos, byrokratiapyykkinaru, oli esillä kiuruvetisen Kaisa Huttusen maatilan avoimien ovien -tapahtumassa. Nyt taideteos halutaan esille EU-komissioon Brysseliin.
Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen avustaja otti yhteyttä Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabelliin keskiviikkoaamuna.
– En olisi uskonut, että tämä paisuu tällaiseksi. Nyt meidän naru lähtee lentämään maailmalle. Ideoidessamme pyykkinarua meillä oli ajatuksena näyttää kuluttajille millaiseen paperisotaan maaseutuyrittäjä joutuu vuoden aikana. Jos tämä julkisuus saisi aikaan muutosta, pyykkinarusta olisi valtavasti hyötyä, Tabell kertoo.
Byrokratiapyykkinarun takana ovat Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabell, MTK-Pohjois-Savon Sirpa Lintunen ja Luoteis-Savon maaseutupalvelut.
Huttusen rehusiilon seinälle ripustetulla pyykkinarulla roikkui tukilomakkeita ja veroilmoituksia, jotka maanviljelijän pitää vuoden aikana täyttää. Byrokratiapyykkinarulla oli pituutta 25 metriä ja siitä puuttuivat vielä hakulomakkeiden liitteet.
– Narulta puuttuvat tilakohtaiset kirjanpidot. Ne kasvattavat pyykkinarun pituutta kymmenillä metreillä, Tabell kertoo.