Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kuluttajat kosketuksissa maaseutuun

KULUTTAJAT pääsivät tutustumaan Kaisa Huttusen Aittojärvellä sijaitsevaan maatilaan lauantaina. Maatalousbyrokratian purkutalkoissa keskusteltiin maatalouden surkeista ajoista ja nähtiin omin silmin mistä maidon matka alkaa.

AITTOMÄEN tilalla suupielet kääntyivät hymyyn, kun kuluttajat kohtasivat Kaisa Huttusen lypsykarjaa. Navetan pienet vasikat ihastuttivat ja pihaton lypsylehmät herättivät kunnioitusta.
– Rakastan navetan tuoksua. Kaupungissa navetan haju on aika kaukana. Ollappa tuollainen jättikokoinen kahvimaitosäiliö, tuumasi tamperelainen Niina Piira nähdessään maitotankin karjakeittiössä.
Kukka-lehmä kurottautui varovasti Jouni Kaplasta kohti ja nuuhkaisi kättä. Pian Kukka perääntyi.
– Minua hämmentää, että isot eläimet tykkäävät minusta. Niitäkin taitaa jännittää tämä päivä, Kaplas pohtii.

KAUPUNKILAISEN silmin katsottuna Huttusen maatilalla on monta ihmeellistä asiaa. Yksi niistä on lehmien harjauslaite, jonka pyörivään harjaan lehmät hankaavat itseään. Kauhistelua aiheutti viime vuonna valmistuneen pihattonavetan hintalappu, joka kertoi rakennuksen maksaneen 400 000 euroa.
– Käytämme luomutuotteita. Meille kaiken a ja o on, että eläin voi hyvin. Ostamme kotimaista, mutta se ei ole itseisarvo. Lähituotteet vetävät puoleensa. Ne tuotteet eivät kuluta maailmaa niin paljon tullessaan meidän luo, Piira pohtii.

HUTTUSEN tilan rehusiilolla oli kova meteli. Meteliä aiheutti naulojen irrottaminen rakennusjätteestä. Naulojen purkutalkoilla oli symbolinen merkitys. Tuottajat haluavat purkaa maatalousbyrokratiaa. Samalla keskusteltiin maatalouden huonoista ajoista Venäjän pakotteiden, maataloustukien viivästymisen ja kurjan kesäsään takia.
Pielavetinen viljelijäpariskunta Susan Partanen ja Pekka Siponen ovat huolissaan maatalouden kriisiytymisestä. Hekin ovat pohtineet, kuinka kauan jaksavat.
– Viljelijät väsyvät byrokratiaan ja rahat eivät enää riitä. Olen kuullut huolestuttavaa viestiä ympäri Suomea, että huippulypsytilatkaan eivät kannusta seuraavia sukupolvia jatkamaan elinkeinoaan. Tilanne on aivan hirveä jo keskivertotiloillakin. Työn ilo on hävinnyt, kertoo Partanen.
Partasen mielestä liiallinen byrokratia tekee tuottajan elämästä entistä hankalampaa.
– Alan olla täysin rikki. Ei ole oikein, että meidän pitää pelätä tarkastajan käyntejä, vaikka asiat on tehty hyvin. Meille ei jää rahaa eikä vapaa aikaa, tuskastelee Partanen.
Partasen ja Siposen neljä lasta ovat kiinnostuneita lehmistä ja voisivat mahdollisesti vielä joku päivä jatkaa tilaa. Tällä hetkellä vanhemmat eivät kannusta siihen.
– Viime syksystä lähtien on alkanut tuntua siltä, että maanviljelijän työ alkaa riittää meille. Onneksi meillä on vanha navetta, lypsylehmiä on 28. Olemme miettineet tilan lopettamista. Mieheni Pekka lähtisi muualle töihin ja minä uudelleen kouluttautuisin.

HUTTUNEN avasi tilansa ovet, sillä hän haluaa tarjota kuluttajille mahdollisuuden nähdä miten ja millaisissa oloissa heidän tuotteitaan valmistetaan.
– Päättäjät ja kuluttajat eivät pidä kotimaista tuotantoa niin tärkeänä, että se olisi kannattavaa. Uskotaan, että tuottajat tuottavat tapahtui mitä tahansa. Nyt meillä tuottajilla on paha paikka, jos ei ole rahaa pyörittää tilaa, Huttunen tuskastelee.
Nykypäivänä viljelijöillä on vino pino papereita täytettävänä vuoden mittaan. Luoteis-Savon maaseutupalvelut tekivät rehusiiloon ajatuksia herättävän taideteoksen, byrokratiapyykkinarun. Narulle oli ripustettu tukilomakkeita ja veroilmoituksia, jotka maanviljelijän pitää vuoden aikana täyttää.
Byrokratiapyykkinarulla oli pituutta lähes 25 metriä ja siitä puuttuivat vielä hakulomakkeiden liitteet.
Huttusen tila on kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk) kummitila.
– Nuoren viljelijän tulevaisuuden usko ja maaseutuhenkisyys pistävät silmään ja lämmittävät mieltäni. Myös luomutilan erityispiirteet ovat seuraamisen arvoisia. Toivon, että kummitilayhteistyöstä on hyötyä puolin ja toisin. Byrokratian poisraivaamisella on monenlaista vaikutusta maatalouden toimintaedellytyksiin ja viljelijöiden jaksamiseen. Odotan, että maatalous-, ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ryhtyy sanoista tekoihin, Kääriäinen sanoo.
Huttusen tilalla vierailivat myös kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen (kesk), Elsi Katainen (kesk) ja Krista Mikkonen (vihr).
.