Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Hajuista ei enää vaivaa ja luonto tykkää

JÄTEVEDENPUHDISTAMON hoitaja Paavo Pikkarainen uskoo, että luonto, Kiurujärvi ja ihmiset tykkäävät saneeratusta jätevedenpuhdistamosta, koska järveen laskettava, puhdistettu vesi on entistä puhtampaa. Myöskään hajuhaittoja ei enää pitäisi ilmaantua.

JÄTEVEDENPUHDISTAMON saneeraus oli pakonsanelema juttu, sillä vanha laitos ei vastannut nykyajan vaatimuksia, eivätkä mitoitukset määriä.
Pikkarainen arvelee, ettei ihmisiä haittaa jätevesimaksujen nostaminen, sillä kun petataan parempaa ympäristöä tuleville polville.
Kiuruvedellä väännettiin pitkään jätevesipuhdistamosta, yksi vaihtoehto oli Ylä-Savon kuntien yhteinen puhdistamo Lapinlahdella, jokainen kunta lähti kuitenkin rakentamaan omaa puhdistamoa. Niin myös Kiuruvesi.

SANEERAUKSEN ensimmäisessä vaiheessa jätevedenpuhdistamolla on lisätty lietteenkäsittelyprosessien kapasiteettia ja tehostettu kemikalointia. Ennen jätevettä kulki 1000–1 500 kuutiota vuorokaudessa laitoksen läpi, modernisointi mahdollistaa 3000–3100 kuution käsittelyn vuorokaudessa.
Jätevedenpuhdistamon laajennusosaan rakennettiin uusi sakeutusallas, kooltaan 120 kuutiota. Entinen allas on muutettu sakokaivolietteiden varasto- ja sakeutusaltaaksi.
Kuivatun lietteen varastointi ja kuljetus toteutetaan uusilla vaihtolavakonteilla, jotka on sijoitettu uuteen hallirakennukseen. Kuivattu liete toimitetaan biokaasulaitokselle Kuopioon, jossa otetaan biokaasu talteen ja loppu hyödynnetään maataloudessa. Aikaisemmin yrittäjä ajoi sen traktorilla sekoitettavaksi turpeen joukkoon ja massa käytettiin viheralueille.
– Myöskään hajuhaittoja ei enää pitäisi olla, sillä prosessin hajunpoisto on toteutettu aktiivihiilisuodattimin, Pikkarainen esittelee.
Puhdistusprosessia säädellään uudella tekniikalla, kuukauden koekäyttö on varmistanut, että jälki on hyvä. Jätevesi puhdistuu tehokkaasti.
Saneerauksessa myös hallirakennuksen ja laajennuksen piha-alue on asfaltoitu ja tontti aidattu lukittavin portein.

NYT valmistunut saneeraus alkoi syyskuussa 2014 ja se maksoi 1,1 miljoonaa euroa. Toisessa vaiheessa, vuosina 2020–2021, rakennetaan toinen jälkiselkeytysallas ja jälkidesinfiointi, jonka jälkeen puhdistamolla on valmius typen poistoon. Samalla puhdistamon pääprosessi tulee kaksilinjaiseksi, mikä parantaa toimintavarmuutta merkittävästi.
Tässä yhteydessä vanha prosessirakennus ja altaat saneerataan perusteellisesti: Nykyisten betonialtaiden päälle rakennetaan uusi lämpöeristetty halli ja varustetaan tehokkaalla LVI-järjestelmällä, valvomo- ja sosiaalitilat sijoitetaan erilliseen rakennukseen puhdistamon viereen, sähkö- ja automaatiojärjestelmä ja koneisto saneerataan.
Toisen vaiheen kustannusarvio on noin 4 miljoonaa euroa.