Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Vaellus otti Derbysta hopeaa

TIMO VÄÄRÄSELLÄ ja Aulis Harmoisella oli maanantaina voittajafiilis. Ori Vaellus ravasi hopealle 5-vuotiaiden suomenhevosten Derbyssa Jyväskylässä lauantaina. Miehet summasivat, että mitään ei olisi voinut tehdä toisin, paras hevonen, Vitter, voitti kilpailun.

VIELÄ keväällä Harmoinen ja Vääränen eivät olisi voineet uskoa, millaiseen suoritukseen Vaellus yltää, vaikkakin tänä vuonna ori on antanut hyviä näyttöjä. Se on ravannut 7 ykkössijaa, kun lähtöjä on ollut kaikkiaan 9.
Vaellus osallistui Kuninkuusraveissa Pikku kunkku -sarjaan Joensuussa elokuun alussa ja sijoittui laukan takia neljänneksi.
Hevonen on tienannut omistajilleen Vääräselle, Harmoiselle ja Riina Huttuselle 31 000 euroa.

VAELLUSTA valmisteltiin Derbya varten Kuninkuusraveista lähtien.
– Odotimme kyllä, että hevonen sijoittuu, mutta että näin hyvin! Vääränen ja Harmoinen iloitsevat.
Miehet analysoivat, että orilta puuttuu vielä rutiini ja sitä myötä kovuus ”isojen poikien seurassa”.
– Muille kilpakumppaneille on kertynyt startteja enemmän. Taso on erittäin kova tässä 5-vuotiaiden ikäluokassa, kärjessä on ainakin 10 hyvää hevosta, Vääränen sanoo.
Vaellus on edesmenneen Valtrauksen pikkuveli, ne molemmat ovat Norettan jälkeläisiä. Valtraus voitti Derbyn vuonna 2008.
Miehet sanovat, että Vaelluksen kehitys on ollut huimaa, hevonen on lahjakas ja se on parantanut menoaan koko ajan.
– Silti siitä on vielä treeneissä otettavissa lisää tehoja irti, lisää Harmoinen.
Todennäköisesti Vaellus ei kuitenkaan enää ravaa kilpailuissa tänä vuonna.
– Toiveissa on, että se pysyisi terveenä. Jospa tulisi kunnon talvi, niin hevosta pääsisi kahluuttamaan hangessa, se kehittäisi sen lihaksia.
Vaellus on viime aikoina aikuistunut, mutta edelleen siinä on paljon orimaisuutta, kesällä se laihtui, kun se kyttäsi laitumella tammoja.
Mahdollista on, että Vaelluksesta kehittyy ”asiallinen ykkössarjalainen tulevaisuudessa”.
– Näytöt siihen riittävät. Ensi kesänä oria viedään kuitenkin kilpailullisesti varovaisesti eteenpäin, Vääränen suunnittelee.
Luonteeltaan Vaellus on kaksijakoinen, se osaa olla lempeä, mutta siinä on myös kuohahtavaa latinoverta.
– Vaellus on reipas treenattava. Emänsä puolelta se on perinyt sitkeyttä, Harmoinen kuvailee.
Derbyssa Vaellusta ohjasti Hannu Hietanen, oriilla on ajettu tietoisesti vain kahdella ohjastajalla, toinen ohjastaja on Jani Ruotsalainen.

KESÄ on ollut Vääräselle ja Harmoiselle hurjaa, mutta ikimuistoista aikaa. Tamma Noriko voitti hopeaa Kuninkuusraveissa ja nyt tuli toinen hopea Norikon veljelle Derbyssa.
Miehet selittävät hevosmenestystään hyvillä hevosilla ja pitkäjänteisellä työllä. Harmoisen ja Vääräsen ideologiaan kuuluu, että 2-vuotiaana aloitetaan säännöllinen valmennus, mutta starttiin hevoset tuodaan vasta, kun ne ovat ”valmiita”. Se tarkoittaa 2–3 vuotta onnistunutta ja nousujohteista valmennusta.