Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Rasmus: Koulussa on ahdasta ja välillä melua

NELJÄSLUOKKALAINEN Rasmus Salo sekä 54 muuta Luupuveden koulun oppilasta kohtasivat kaupunginhallituksen edustajat Luupuveden koululla maanantaina. Rasmus istui etupenkissä vieressään kaupunginhallituksen jäsen Katariina Pekkala (kok) ja sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja, valtuutettu Markku Ruotsalainen (vas).

RASMUKSEN viesti hallituksen jäsenille oli, että hän viihtyy hyvin Luupuveden koululla, vaikka koulumatka vie aamuisin vajaan tunnin. Rasmus Salo kun tulee Luupuvedelle Lapinsalosta.
– Keskustaan en mielellään kouluun lähtisi, eikä sinne Nivalle taida sopiakaan, tuumaa Rasmus.
Luupuveden koulun työskentelyolosuhteista Rasmus sanoo jonkin aikaa mietittyään, että ahdasta on ja välillä kovasti melua. 3–4 -luokat ja 5–6 -luokat kun ovat samassa tilassa, vain sermi erottaa luokat toisistaan.
Kaupunginhallituksen jäsenet tutustuivat Luupuveden koulun opiskeluolosuhteisiin maanantaina. Hallituksen jäsenet istutettiin pulpetteihin oppilaiden sekaan. Oppilaat esittivät hallituksen jäsenille kysymyksiä koulusta ja pakolaisista.

LUUPUVEDEN koulun uudempi koulurakennus on käyttökelvoton, Luupuveden koulun 55 oppilasta on käynyt elokuusta lähtien koulua vanhassa koulurakennuksessa, joka sekään ei ole ongelmaton, vaan todettu selvityksissä riskirakennukseksi. Oppilaiden ja henkilökunnan tilannetta tarkkaillaan.
Mahdottomuus ei ole, että Itä-Suomen aluehallintovirasto (AVI)määrää koulun suljettavaksi, jos joku oireilee. Luupuveden koululaisille vain ei ole osoitettu vielä väistötiloja.
Kaupunginhallitus, puheenjohtajisto, kaupunginjohtaja, kiinteistöpäällikkö, sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja sekä sivistysjohtaja (sijaisena Matti Heikinmaa) pohtivat maanantaina, minkä tason tutkimuksia kyläkouluille tarvitaan tilanteen kartoittamiseksi.
– Tämä siksi, että haluamme olla tietoisia, missä kunnossa koulumme ovat ja ettei tällaista Luupuveden koulun kaltaista ”pommia” olisi räjähtämässä käsiin muuallakin, sanoo hallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk).
Tikkasen olettama on, että Luupuveden koulun hankintapäätöksen suhteen seuraava askelmerkki otetaan hallituksen kokouksessa 5.10. Siitä, jatkavatko Luupuveden koulun oppilaat nykyisissä tiloissa tämän lukuvuoden, päättää opetuslautakunta.

LUUPUVEDEN koulun opettajat ilmaisivat hallitukselle mielipahansa viimeisestä hallituksen kokouksesta, jonka tuloksena valtuuston oli mahdotonta viedä kouluasiaa eteenpäin, koska käsittelyn näkökulma siirrettiin kouluverkkoselvitykseen.
– Toivomme todella, että puheet ja selittelyt muuttuvat teoiksi ja uskallatte tehdä jatkossa myönteisen esityksen helpottaaksenne luupuvetisten lasten koulunkäyntiä, viestitti opettaja Tiina Strömberg.
Luupuveden koulun vanhempainyhdistys vaatii, että syyslukukauden loppuun mennessä koululaisten on saatava riittävät tilat opiskeluun, eikä luokkia saa hajottaa. Hallitukselle toimitetussa kirjelmässä todetaan, että luokat opettajineen ja ohjaajineen on säilytettävä kokonaisuutena Luupuvedellä.
Vanhempainyhdistyksestä huomautetaan, että esimerkiksi väliaikaisparakit olisivat mahdolliset, eivätkä olisi kalliita.
Vanhemmat muistuttavat edelleen, että asia on varsin selvä, Luupuvedelle on saatava joko uusi tai viipalekoulu ja pallottelusta on tehtävä loppu. Luupuveden vanha koulurakennus on tutkittu ja siinä on havaittu kosteusongelma.