Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Vanhustenviikko: Taiteesta iloa Veikkolaan

LAITOSHOIDON yksikkö Veikkolassa julkistettiin maanantaina yhteisötaideteos. Taideteoksen julkistaminen oli osa vanhustenviikon tapahtumia. Vanhustenviikkoa vietetään teemalla Tulevaisuutta rakentamaan. Viikko avattiin Kiurusalissa luentojen merkeissä.
Veikkolan käytävällä saattoi melkein kuulla lintujen liverryksen, kun lintuaiheinen taideteos esiteltiin yleisölle. Valkoisilla seinillä on nyt 23 värikästä taulua. Taiteen tekijöinä ovat Veikkolan asukkaat, päiväkotilapset ja nuoret yhdessä. Osa maalauksista on tehty Veikkolan vanhoille pussilakanoille.
– Taiteen kieli on väkevä. Vaikka yhteistä kieltä ei olisi, taide yhdistää. Projektin myötä olen nähnyt hoitokotien ja laitoshoidon arkea. Kunnioitan valtavasti hoitajien tekemää työtä, näyttelyn avannut Leena Mulari kertoi.
Projekti alkoi tänä vuonna, kun Ylä-Savon aluetaiteilija Leena Mulari toi taiteen tekemisen hoitokodissa asuvien vanhusten ulottuville Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille -hankkeen kautta. Veikkolassa Mulari aloitti taidetuokiot helmikuussa.
– Olemme kuunnelleet lintujen laulua, lukeneet lintukirjoja ja herätelleet lintumuistoja. Taidetuokioissa on laulettu yhdessä ja tutustuttu toisiimme. Parhaita hetkiä ovat olleet taiteen tekemisestä syntynyt ilo ja spontaani hymy, Mulari kertoo.
Anna Tahvanainen Veikkolasta ei pystynyt maalaamaan huonon näkönsä vuoksi, mutta hän osallistui muuten taidetuokioihin. Avajaisissa Mulari kuvaili Tahvanaiselle värikkäiden taulujen tunnelmia.
– En näe maalata, mutta lausun mielelläni runoja. Ruokaakin odotellessa saatan lausua pikkurunon, ne ovat sitä hengenravintoa, kertoo Tahvanainen.
Jokaisella ihmisellä on oikeus kulttuuriin ja taiteen tekemiseen. Mulari toivookin, että hoitokodeissa kulttuurista nauttiminen olisi jatkossa mahdollista eri tahojen kautta.
– Hoitokodit voisivat olla yhä enemmän paikka jossa tapahtuu. Erilaiset ryhmät voisivat kokoontua vaikka käsitöiden ja musiikin ympärille. Toivon, että luova toiminta jatkuu Veikkolassakin esimerkiksi vapaaehtoisten voimin, Mulari sanoo.
Tulevaisuudessa linnut pääsevät lentoon, kun ne ripustetaan Veikkolan asukkaiden huoneiden seinille.
– Vanhuksilla on oikeus kulttuuriin vaikka laitoshoidossa he usein jäävät syrjään siitä. Taidetuokiot ovat tuoneet vaihtelua arkeemme, kertoo asumispalveluesimies Anne Huttunen Veikkolasta.