Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Akuuttivastaanotto kiinni viikonloppuisin?

KIURUVEDEN kaupungin ja Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän välisissä palvelusopimusneuvotteluissa viime viikolla on noussut esille akuuttivastaanoton sulkeminen viikonloppuisin. Tällä hetkellä akuuttivastaanotto on avoinna terveyskeskuksessa joka päivä kello 8–16.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk) vahvistaa suunnitelman, mutta painottaa, että lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto.
– Verotuloennusteen heikentymisestä johtuen olemme joutuneet pienentämään Ylä-Savon Sote -kuntayhtymälle kesäkuussa antamaamme raamia 500 000 eurolla. Summa on niin suuri, että rakenteellisia muutoksia on tehtävä. Kun yhteiset euromme ovat yhä tiukemmalla, joudumme ottamaan käyttöön myös uusia toimintatapoja ja miettimään tarkkaan, millä palveluilla saamme yhteisille euroille parhaan mahdollisen vastineen, Tikkanen sanoo.
Mikäli valtuusto päättää luopua akuuttivastaanotosta viikonloppujen osalta, on Tikkasen mukaan jatkossa entistäkin tärkeämpää tiedottaa kuntalaisille ”milloin ja missä vaivassa minnekin mennään”.
– On myös syytä muistaa, että ensihoito on jatkossakin käytettävissä 24/7, Tikkanen alleviivaa.

YLÄ-SAVON Sote -kuntayhtymän terveysjohtaja Janne Forsberg vahvistaa suunnitelman, mutta ei avaa tilannetta vielä tarkemmin, koska asia on käsittelyssä Ylä-Savon Soten ja Kiuruveden luottamuselimissä.
– Annetaan nyt rauha käsittelylle. Mutta jos viikonloppuvastaanoton sulkeva päätös syntyy, voidaan viikonloppuvastaanotto lopettaa piankin tai vuoden alusta 2016 lukien.
Forsbergin mukaan viikonlopputoiminnan mahdollinen loppuminen on tietysti palvelutason lasku kiuruvetisille, mutta ei kovin suuri vaikutuksiltaan, sillä akuuttivastaanotolla on ollut viikonloppuisin kävijöitä keskimäärin noin 20–30.
– Näistä muutama asiakas on sellaisia, jotka joutuisivat jatkossa käymään Iisalmen yhteispäivystyksessä, loput voidaan hoitaa arkena Kiuruvedellä.
Jos akuuttivastaanotto loppuu Kiuruveden terveyskeskuksesta viikonlopuilta, myös vuodeosasto on vailla lääkäriä viikonloppuisin.
Forsberg sanoo, että akuuttivastaanoton lääkärin työpanos on ollut tähänkin mennessä vähäinen vuodeosastolla. Akuuttivastaanoton lääkäri on käynyt kerran päivässä kierrolla vuodeosastolla.
Forsberg muistuttaa, että esimerkiksi Iisalmen sairaalan kirurgisella osastolla ei ole viikonloppuisin lääkäriä päivystämässä, myös muualla Suomessa on osastoja, joissa ei ole päivystävää lääkäriä ja niistä on ihan hyviä kokemuksia.
Forsberg toteaa, että jos viikonloppuvastaanotto lakkaa Kiuruvedeltä, satsataan lisäresurssia Kiuruveden akuuttivastaanottoon maanantaille, sillä viikonloppuna voi syntyä ruuhkaa.
– Mahdollista on saada toinen hoitaja ja toinen lääkäri alkuviikkoon.
Kiuruveden terveyskeskuksen lääkärit ovat nyt Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän palkkalistoilla, ostosopimus lääkäreistä päättyi Kiuruvedellä syyskuun lopussa.
– Tietysti, kun ostopalvelusopimuksesta siirrytään pois, se vie oman aikansa, mutta kaiken kaikkiaan lääkäritilanne on Kiuruvedellä kohtuullisen hyvä, Forsberg summaa.