Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Akuuttivastaanoton leikkaamista vastaan kerätään nimiä

KIURUVEDEN terveyskeskuksen Akuuttivastaanoton lopetus viikonloppuna estettävä -adressiin netissä on laittanut nimensä jo 263 ihmistä. Osa allekirjoittajista esiintyy nimellä, osa ei ole antanut nimeään julkisuuteen.
Adressin avasi viime viikolla eläkeläinen, hoitotyön ammattilainen Tuula Ilvonen.
Ilvonen kirjoittaa adressin saatesanoissa: Akuuttivastaanoton sulku tarkoittaa, ettei akuuttiosastolla ole lääkäriä ja ennen pitkää sekin suljetaan. Mitä mieltä ovat omaishoitajat, kotihoidon asiakkaat ja henkilökunta ja hoitokotien väki?
– Omaishoitajat ovat vailla minkäänlaista turvaa. Kotihoidossa hoidetaan entistä sairaampia ihmisiä niukoilla hoitajaresursseilla, Ilvonen huomauttaa.
Sulku tarkoittaa Ilvosen mukaan myös sitä, että apteekin aukiolo supistuu entisestään ja asiointi siirtyy Iisalmeen ja sen mukana muukin asiointi.
– Meiltä menee myös viikonlopun ensiapuvalmius. Lähes joka viikonloppu on jääkiekko- ja jalkapallopelejä ja harjoituksia. Niissä mahdollisesti loukkaantuneet urheilijat ja pelaajat joudutaan viemään ensiapuun Iisalmeen. Kallista lystiä sekin. Näistä on jo huonoja kokemuksia.
Ilvonen kirjoittaa, että Kiuruvedellä on satoja ihmisiä, joiden terveydentila sairauksineen ei ole vakaa ja voi romahtaa riippumatta virka-ajasta ja kysyy, sittenkö mennään Iisalmeen odottelemaan, jos sattuisi pääsemään? Hoidon saamatta jääminen voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.
– Itse olen huolissani niistä, jotka eivät kykene puoliaan pitämään.
Kiuruvesi ei ole enää akuuttivastaanoton viikonloppupäivystyksen sulkemisen jälkeen hyvien palvelujen paikkakunta, mikä maine Kiuruvedellä vielä on Ilvosen mukaan ollut.
– Omat päättäjät ovat etunenässä huonontamassa lakisääteisiä peruspalvelujamme. Kukaan ei vielä tiedä, mitä uusi sote tuo tullessaan. Nyt jäitä hattuun ja sulkusuunnitelmat seis!
Ilvonen toivoo mahdollisimman paljon allekirjoituksia adressiin, että Kiuruvedellä voidaan asua pitkään.
– Jos palvelut annetaan karata Iisalmeen, täällä ei kohta voi asua.
Adressi löytyy osoitteesta: http://www.adressit.com/kiuruveden_tkn_akuuttivastoton_lopetus_viikonloppuna_estettava.

AKUUTTIVASTAANOTON viikonloppupäivystyksen lopettamisesta päättää Kiuruveden kaupunginvaltuusto joulukuun 10. päivänä pidettävässä kokouksessa.
Kaupungin ja Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän edustajien välisissä palvelusopimusneuvotteluissa on noussut esille akuuttivastaanoton sulkeminen viikonloppujen osalta tiukan rahatilanteen takia. Akuuttivastaanotolla käy viikonloppuna noin 20-30 ihmistä.