Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Akuuttivastaanottoa puoltavaan adressiin 636 nimeä

KAUPUNGINHALLITUKSEN ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajistolle luovutettiin 636 nimeä sisältävä adressi maanantaina kaupungintalossa. Adressissa vedotaan päättäjiin, että Kiuruveden terveyskeskuksessa säilyisi akuuttivastaanotto myös viikonloppuisin.

ELÄKKEELLÄ oleva kotisairaanhoidon vastaava Tuula Ilvonen ryhtyi keräämään nimiä adressiin viime viikolla. Nimiä kerättiin internetissä osoitteessa adressit.com sekä jalkatyönä. Yli 600:sta nimestä parisensataa allekirjoitusta Ilvonen sai päivystämällä K-Supermarketissa ja kiertämällä asuinympäristössään.
Ilvonen arvelee, että nimiä olisi tullut internetistä vielä lisää, ellei ensimmäinen lista olisi jostain syystä sulkeutunut viideksi päiväksi. Ilvonen sai laitettua nettiin toisen listan perjantaina. Toinen lista oli avoinna maanantaihin. Ensimmäisen adressiin saattoi antaa nimensä 22.–26.10.

KIURUVEDEN päättäjille suunnatussa adressissa tuodaan esiin, että yöaikaisen päivystyksen lopettamisen ja päivystysvastaanoton lyhentämisen seurauksena apteekki on jo lyhentänyt aukioloaan ja vaikka päivystys antaa ns. päivystyspakkauksia potilaalle määrätyistä lääkkeistä, asiointia on siirtynyt Iisalmeen.
–Tämän emme halua laajenevan, toteaa Ilvonen saatetekstissä.
Viikonlopun päivystyksen sulkemisella olisi myös vaikutuksia Kiuruvedellä eläkepäiviään viettäviin asukkaisiin. Epävarmuuden ja turvattomuuden kasvaessa halutaan muuttaa muualle, lähelle toimivia, terveydenhuollon palveluja.
– Tällä taas olisi vaikutuksensa verokertymään, mutta myös muun muassa kiinteistöjen arvoihin. Pienimpiä eivät olisi inhimilliset kärsimykset erityisesti sairailla, vanhuksilla ja vammaisilla, joilla ei ole läheisiä turvaamassa heidän hoitoaan.
Adressin on allekirjoittanut Ilvosen lisäksi vammaisneuvoston puheenjohtaja Vuokko Niemelä.
Ilvonen painotti, että adressilla ei haluta herättää eripuraa. Samaan hengenvetoon hän ”varoitti” päättäjiä, että joulukuun valtuuston kokouksessa, missä Ylä-Savon Soten -palvelusopimuksesta päätetään, lehteri tulee olemaan täynnä väkeä.

VALTUUSTON puheenjohtaja Janne Peltola (kok) kiitteli mielenilmauksesta ja sanoi adressin ja kuntalaisten tahtotilan saatettavan valtuuston tietoon jo samana iltana eli maanantaina. Maanantaina valtuusto kokoontui ennen varsinaista kokousta suunnittelukokoukseen. Suunnittelukokouksessa käytiin läpi Ylä-Savon Soten palvelusopimusta.
– Varmasti suunnittelukokouksessa tästä adressista keskustelua käydään, lupasi Peltola.
Peltola muistutti, että palvelusopimuksesta tekee päätöksen kaupunginvaltuusto ja on hyvä, että kuntalaisten tahtotila on tuotu esiin hyvissä ajoin.
– Näin se voidaan ottaa huomioon.
Samaa mieltä oli hallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk). Kuntalaisten näkemys täytyy ottaa huomioon.
– Vaikuttava adressi. Kaupunginhallitus voi ottaa tähän kantaa Ylä-Savon Sotelle lähetettävän lausunnon myötä, Tikkanen sanoi.
Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Katariina Pekkala (kok) muistutti adressin luovuttajia, että päättäjät ovat olemassa kuntalaisia varten.
Tuula Ilvonen kiitteli puheenjohtajistoa adressin vastaanotosta ja sanoi: – Saitte toivon elämään!
Kiuruveden kaupungin ja Ylä-Savon Sote-kuntayhtymän välisissä palvelusopimusneuvotteluissa on esitetty akuuttivastaanoton leikkaamista viikonloppujen osalta säästösyistä.
Valtuusto päättää sopimuksesta 10.12.