Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Vaellus ja Noriko kukitettiin

UPEAN ja voitokkaan ravikesän kunniaksi suomenhevoset Vaellus ja Noriko kukitettiin ja loimitettiin Hingunniemessä viime viikolla. Tamma Noriko sijoittui Kuninkuusraveissa Joensuussa elokuussa hopealle kuningatarsarjassa, ori Vaellus tuli toiseksi 5-vuotiaiden suomenhevosten Derbyssä Jyväskylässä elokuussa.

KUKITUKSESSA ja loimituksessa ori Vaellus ja tamma Noriko päästivät toisensa yllättävän lähelle toisiaan. Yleensä orille ja tammalle tulee tappelu, jos niitä seisotetaan rinnan, koska ori pyrkii luonnostaan astumaan tamman, eikä tamma ole siihen halukas kiima-ajan ulkopuolella.
Hevosten huoltaja Aulis Harmoinen selittikin niiden hyvää käytöstä sillä, että ne tietävät olevansa ”töissä”, eikä vapaasti laitumella. Lisäksi Vaelluksella on hyvä luonne, se sai 10 pistettä luonteestaan kantakirjauksessa Hingunniemen orinäyttelyssä muutamia viikkoja sitten.
Niinpä kilparavurit hillitsivät itsensä onnittelijoiden edessä. Hevosten muistajina olivat Kiuruveden kaupunki, Ylä-Savon Ammattiopisto (YSAO) ja Savon eläinsairaala.

YLÄ-SAVON koulutuskuntayhtymän johtaja Kari Puumalainen ja Kiuruveden kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka asettelivat molemmille hevosille loimet selkään.
– Halusimme muistaa hevosia, valmentajia ja omistajia sekä taustajoukkoja hyvästä vuodesta. Olen seurannut raveja televisiosta ja mukava on ollut nähdä, että opistomme logo on vilahtanut milloin missäkin, kiitteli Puumalainen.
– Hevoset ja hevosurheilu on teidän keskipisteessä, se näkyy tekemisissänne. Hienoa, että opisto on voinut olla auttamassa. Vuosi on ollut hieno, ei ainakaan huonompaan suuntaan ole oltu menossa, jatkoi Puumalainen.
Muiniekka kiitteli hevosia, valmentajia ja omistajia sekä Kiuruveden hienoa esilletuomista.
– Olemme ylpeitä teistä. Näen nyt itsekin ensimmäistä kertaa sankarit lähietäisyydeltä, sanoi Muiniekka ihaillen.
Muiniekka piti Hingunniemen kokonaisuutta erinomaisena osaamiskeskittymänä ja uskoi hyvän kellon kauas kuuluvan.
Molempien hevosten valmentaja, YSAO:n tallimestari ja ravivalmentaja Timo Vääränen kiitteli kaikkia tahoja: kaupunkia, työpaikkaansa ammattiopistoa ja Savon eläinsairaalaa yhteistyöstä.
– On hyödynnetty toisiamme, edustettu, pyydetty apua ja autettu mahdollisuuksien mukaan puolin ja toisin, listasi Vääränen.
Vääränen muistutti, että hevoshommissa hienointa on se, että saa jakaa hyvät fiilikset, menestys ei tuntuisi yksin miltään.
– Onhan tämä harvinaista, että näin hyvin menee, olemme saaneet viedä Kiuruvettä Suomen kartalle, puheli Vääränen.

NORIKOLLA oli tänä vuonna 16 starttia, joista voittoja yksi, yksi kakkossija ja kolme kolmossijaa. Voittosumma tänä vuonna noin 31 000 euroa. Vaelluksella oli tänä vuonna 9 starttia, joista voittoja 7 ja yksi hopea. Sen voittosumma on tältä vuodelta noin 29 000 euroa. Vaelluksen omistavat Timo Vääränen, Aulis Harmoinen ja Riina Huttunen. Norikon omistavat Raija Alahuhtala, kilpailuoikeuden vuokraajat Aulis Harmoinen, Timo Vääränen ja K. Sirviö.

NYT molemmat hevoset ovat talviteloilla.
– Ne latautuvat. Pohjakuntoa ajetaan ensi vuotta varten. Hevosia kilpailutetaan säästeliäästi, että ne pysyvät terveinä, Harmoinen kertoili.
Vuodenvaihteen jälkeen treeni tiivistyy.
– Radoille tullaan mahdollisesti maaliskuussa. Suomenhevosella kilpailuikä on pitkä, ei niistä pidä ottaa heti kaikkea irti.
Ensi vuoden tavoitteena Harmoisella ja Vääräsellä on astuttaa Noriko keväällä.
– Tähtäin on Turun kuninkuusraveihin, kiteyttää Harmoinen.
Vaellus kantakirjattiin Hingunniemen orinäyttelyssä muutamia viikkoja sitten.
– Vaellusta käytetään siitokseen. Jos tammoja tulee, ei hevosella ajeta paljon kilpaa kesällä, se olisi liian raskasta nuorelle hevoselle, Harmoinen sanoo.