Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Hölökyn kölökyn – yrittäjille

LAUANTAINA on aika nostaa maljat yrittäjille, kun vietetään maakunnallista yrittäjäjuhlaa Kiuruvedellä. Kiuruvedellä kilistellään hölökyn kölökyn, savolaisittain.

SAVOLAISUUS, kiuruvetisyys ja paikallisuus nousevat juhlassa esiin muussakin kuin lasien kallistelussa. Noin 500 juhlavierasta saa syötäväkseen kiuruvetistä courmet-ruokaa Iltalypsyn tapaan. Musiikki on kiuruvetisten esittämää ja huumorista vastaa harrastajateatteri. Tahdit takaa rokkibändi Wet Plugs eli Märät tulupat ja teatterinautinnon Veijo Tuomi Hulluviimasta.

JUHLASTA on haluttu tehdä mahdollisimman hauska ja rempseä. Sanalla sanoen erilainen maakuntajuhla. Jo heti ovella kiuruvetisyys tulee vastaan, juhlijat nimittäin vastaanottavat lehmät.
Kiuruveden Yrittäjät anoivat maakunnallista yrittäjäjuhlaa kaksi vuotta sitten Savon yrittäjiltä, koska kiuruvetiset yrittäjät halusivat tuoda kiuruvetisyyttä esille.
– Maakuntajuhla on yhteinen hanke, joka tuo näkyvyyttä luomupitäjälle, yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Arbelius sanoo.

MAAKUNTAJUHLAN järjestelyissä on ollut mukana parikymmentä henkilöä, useita yhdistyksiä ja järjestöjä, joista mainittakoon muun muassa Kiuruveden Voimistelijat, Helmiinat, leijonat. Juhlan järjestelyistä vastaavat Kiuruveden Yrittäjät, Kiuruveden kaupunki ja Savon yrittäjät.
Liikuntahalli koristellaan juhlavasti, ruokailu on pöydissä, istumapaikkoja on noin 500.
Juhlapuheen pitää Suomen pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen, juhlassa palkitaan maakunnan vuoden yrittäjä ja yrittäjäyhdistysten vuoden yrittäjät.

SAVON Yrittäjät toimii asiantuntijana ja vaikuttajana sekä parantaa pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä. Yrittäjäjärjestö on myös oman alueensa merkittävin pk-yritysten yhteiskuntavaikuttaja. Lisäksi aluejärjestö (Savon Yrittäjät) tarjoaa jäsenyrityksilleen neuvontaa, koulutusta, tietoa ja muita monipuolisia jäsenetuja.
– Savon Yrittäjille ja Suomen Yrittäjille järjestön paikallisyhdistyksillä on suuri merkitys. He tuovat tähän kolmiportaiseen järjestöön paikallista ja seudullista tuntemusta sekä huomattavan määrän asiantuntemusta eri aloilta. Paikallisyhdistyksen jäsenenä toimivat yrittäjät ovat myös oman alansa asiantuntijoita, mitä tulee alan yritystoimintaan, Savon Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen kertoo.

KIURUVEDEN Yrittäjät on itsenäinen, paikallisten yrittäjien muodostama yhdistys, joka järjestää paljon koulutuksia ja yhteisiä tapahtumia, joissa jäsenyrittäjät voivat vaihtaa ajatuksia ja näkemyksiä.
– Kiuruveden Yrittäjät on aktiivinen paikallisyhdistys, josta on osoituksena järjestelyvastuu tämänvuotisesta maakunnallisesta yrittäjäjuhlasta.

POHJOIS-SAVON elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylijohtaja Kari Virranta (kuvassa) näkee Kiuruveden yrittäjien vahvuutena yhteisöllisyyden ja kotiseutuhenkisyyden.
Jos vain mahdollista Kiuruvedellä käytetään Virrannan mukaan oman kylä palveluja, työllistetään omaa väkeä ja ollaan kaikella tapaa mukana kunta- ja kyläyhteisön kehittämisessä.
– Tämä on vahvuus, joka on ominaista pienille paikkakunnille, mutta erityisesti Kiuruvedelle.