Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvetisiä yrittäjiä palkittiin

TARJA ja Pekka Arbeliuksen Sijaiskoti Satuniemi palkittiin Kiuruveden vuoden yrittäjänä maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa liikuntahallissa lauantaina. Suomen Yrittäjien timanttiristi luovutettiin Erkki Kastarille ja kultainen ansioristi Tuija Kastarille. Kastareilla on jätealan yritys. Erkki Kastari on toiminut yrittäjänä 40 vuotta ja Tuija Kastari 20 vuotta.

SAVON Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen totesi huomionosoitusten saajille, että timanttiristi on erittäin harvinainen. Savon alueella timanttiristin saa noin 5 yrittäjää vuodessa, kun yrittäjiä on yli 4 000.
Valtuuston puheenjohtaja Janne Peltola (kok) kiitteli Satuniemen yrittäjäpariskuntaa heidän tekemästään arvokkaasta työstä, joka säteilee hyvää niin Kiuruvedelle kuin koko yhteiskuntaan. Kiuruveden yrittäjien palkitsemisessa oli läsnä suuri joukko kiuruvetisiä yrittäjiä.

LIIKUNTAHALLI oli puettu valkoiseen ja ihmiset olivat koreimmillaan maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa lauantaina. Kaikki 500 istumapaikkaa olivat täynnä maakunnan yrittäjistä ja heidän sidosryhmäläisistään. Kiuruvetiset järjestäjät näyttivät parastaan. Juhlapaikka oli sonnustettu winter wonderland -teemaan. Yrittäjuhlassa palkittiin vuoden yrittäjiä jokaisesta Savon Yrittäjien paikallisyhdistyksestä, maakunnan vuoden yrittäjä on Kaavin Kivi Oy.

JUHLAPUHEEN pitänyt Suomen pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen muistutti puheessaan, että yksi suurimmista huolenaiheista on investointien vähäisyys. Hakkaraisen mielestä olisi hyvin tärkeää saada investointeihin vauhtia, myös maakunnissa.
Hakkarainen korosti, että investointien vauhdittamisessa on tärkeää yhteistyöverkostojen rakentaminen paikallisesti ja alueellisesti.
– Yhteistyötä on tehtävä yritysten kesken, kuntien kesken ja elinkeinoelämän ja kuntapäättäjien välillä. Kunta on monessa tapauksessa liian pieni yksikkö – yhteistyö nyt olemassa ja kehittymässä olevien aluetason toimijoiden kanssa on välttämätöntä.
Hakkaraisen mukaan vaimeassakin taloustilanteessa yrittämiselle on tilaa. Erityisesti matalien korkojen etua on mahdollista hyödyntää investointeihin. Pankkisääntelyn kiristymisestä huolimatta yrityslainan hinta on historiallisen edullinen.

SAVON Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen vertasi Savon yrittäjien toimintaa vanhaan sanontaan: vierivä kivi ei sammaloidu.
– Yksi tämän vuoden keskeisistä tehtävistä on ollut strategiamme uudistaminen. Nyt toiminnan keskiöön on nostettu yhteiskuntavaikuttaminen ja jäsenille tuotettavat palvelut. Emme siis puhu enää edunvalvonnasta, vaan vastuullisesta yhteiskuntatoiminnasta. Kuten eräässä yrittäjätilaisuudessa arvoisa toimitusjohtajamme Arto Nykänen osuvasti sanoi: ”Yrittäjällä on niin vähän etuja, ettei niissä ole paljon valvomista.” Niinpä haluamme tässä nykyisessä, enemmän tai vähemmän repivässä yhteiskuntatilanteessa, tarjota auttavaa kättä yhteistyöhengessä, jotta Pohjois-Savoon voidaan sekä luoda hyvinvointia että tarjota työtä ihmisille. Savon Yrittäjien toiminnan päätavoite on luoda Pohjois-Savosta menestyvä alue, jossa on hyvä elää ja yrittää, puhui Ronkainen.