Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Kiuruvedellä kävi eksoottisia vieraita Etiopiasta

KUN kolme etiopialaista saapuu Suomeen ja Kiuruvedelle ensimmäistä kertaa elämässään talviaikaan, on se melkoinen hyppy tuntemattomaan.
Näin kuitenkin herrat Melkamu, Bonke ja Getachew tekivät äskettäin. He tulivat käymään hyvän ystävänsä Heikki Kumpulaisen luona vierailulla. Matkaa Afrikan sarvesta Ylä-Savoon kertyi yli kuusi tuhatta kilometriä.
– Olimme kyllä saaneet etukäteistietoa siitä, että Suomessa on kylmää, lumista ja pimeää tähän aikaan vuodesta, mutta kyllähän se silti yllätti. Vaikka toisaalta nämä ovat vain yksittäisiä juttuja, sillä itse asiassa aivan kaikki on täällä erilaista.
– Mutta ei tämä ole ollenkaan pelottavaa, vaan enemmänkin todella mielenkiintoista ja jännittävää, miehet tuumivat vajaan viikon kokemuksella.

VIIME keskiviikkona kolmikko pääsi tutustumaan Kumpulaisen hyvän ystävän Markus Halosen isännöimälle Anttilan maatilalle, missä Etiopian maatalouteen tottuneet miehet olivat ihmeissään.
– Meillä ihmiset ja karja elävät läheisesti keskenään. Täällä lehmät ovat selvästi erillään ihmisistä, joko aitojen takana tai erillisissä rakennuksissa eli navetoissa.
– Suomessa karjat ovat myös paljon isompia. Siinä missä Etiopiassa perheellä on vain muutamia nautoja, on täällä useita kymmeniä.
Kaiken lisäksi suomalaiset lehmät ovat paljon tuottavampia. Ne lypsävät päivässä 60-70 kiloa maitoa, kun taas Etiopiassa on hyvin tavallista että lehmästä saa kuukaudessa saman määrän.
– Toisaalta tilanne on vähän hullunkurinenkin. Etiopiassa on ehkä pieni tuottavuus ja täällä suuri, mutta tuntuu että he tulevat melkeinpä paremmin toimeen maataloudellaan kuin me suomalaiset, naurahtaa Markus Halonen yhdessä etiopialaisseurueen kanssa.

MELKAMU, Bonke ja Getachew jaksoivat myös ihmetellä modernia teknologiaa, mitä suomalaisilla on käytössään. Mutta mihin muuhun he ovat Suomessa kiinnittäneet huomiota?
– Suomi vaikuttaa hyvin rauhalliselta ja turvalliselta. Täällä näkee vähemmän poliiseja eikä talojen ympärillä kulje aitaa tai muuria. Eikä missään näy vartijoita.
– Yksi syy rauhallisuuteen lienee tosin se, että täällä on vain viisi miljoonaa ihmistä. Etiopiassa meitä on yli 90 miljoonaa, miehet kertovat Afrikan toiseksi väkirikkaimmasta valtiosta.
Suomalainen luonto on miesten mielestä kaunis, vaikkakin hyvin erilainen kuin Etiopiassa.
– Täällä ei ole ollenkaan isoja vuoria. Lisäksi kasvit ja puut ovat erilaisia. Järviä on paljon, mutta itse ainakin pidän niistä. On upeaa mennä uimaan varsinkin saunomisen yhteydessä, kertoo aiemmin kesäaikaan Suomessa vieraillut Getachew.
– Sauna on yksi Suomen parhaita juttuja! Nautin kovasti löylyistä, vaikka tulenkin kuumasta maasta. Sauna on hyvin rentouttava kokemus etenkin kauniina ja lämpimänä kesäiltana.

SUOMALAISET saavat ihmisinä paljon kehuja etiopialaisilta.
– Te olette hyvin ahkeria ja ystävällisiä. Naisenne ovat itsenäisiä ja vahvoja persoonia. Tuntuu myös, että ihmisillä on syvä keskinäinen kunnioitus toistensa kanssa.
Etiopialaiskolmikko ehti vierailullaan tutustua Kiuruveden ohella myös Iisalmeen. Pääasiallinen syy oli kuitenkin tulla kiittämään Kumpulaista ja muita suomalaisia, jotka ovat tehneet arvokasta työtä Etiopiassa useiden vuosien ajan.
– Teidän ansiosta meillä on mm. uusi hieno kirkkorakennus. Lisäksi eräs koulua Etiopiassa ylläpitänyt suomalaisystävämme menehtyi äskettäin, joten halusimme tulla hautajaisiin kunnioittamaan hänen muistoaan.