Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kaksi sutta kaadettiin

KIURUVEDEN ja Vieremän rajoilla Pirttimäessä kaadettiin maanantaina kaksi sutta.
Kannanhoidollinen susijahti alkoi lauantaina, mutta tuolloin metsästysporukka keskittyi Kiuruveden taajamassa poukkoilleen suden jahtiin.
– Loukkaantuneen suden metsästys lopetettiin, koska eläin lienee hyvässä kunnossa. Verijälkiä ei ole löytynyt enää ja susi liikkui neljän päivän ajan. Tuskin se loukkaantui pahasti auton tönäisystä, kertoo luvanvaraisen jahdin johtaja Kai Ruhanen.

KOLMEN poikkeuslupasuden jahti aloitettiin sunnuntaina Kiuruveden ja Vieremän rajamailla reilun 40 metsästäjän voimin. Sunnuntain jahti päättyi tuloksettomana.
Jahti jatkui maanantaina, jolloin Kiuruveden ja Vieremän alueen laumasta kaadettiin kaksi sutta. Maanantaina iltapäivällä yhden aikaan kaadettiin 42-kiloinen urossusi Pirttimäessä Vieremän puolella. Matkaa Kiuruveden rajalle oli noin sata metriä.
Päivän jo hämärtyessä laumasta kaadettiin neljän aikaan 29-kiloinen naarassusi Kiuruveden Jokelassa. Laumassa oli yhteensä seitsemän sutta.
– Sudet ovat pitkälti keskittyneet Suomineidon vyötäröalueelle. Laumojen reviirit alkavat mennä päällekkäin. Laumaan syntyy keväisin keskimäärin viisi pentua. Kannanhoidollisessa metsästyksessä lisääntyy myös suden ihmisarkuus, kun muu lauma haistaa ihmisen, kuulee laukauksen ja huomaa lauman koon pienentyneen, kertoo Ruhanen.

KIURUVEDELLÄ sudet ovat tehneet pihakäyntejä. Hirvijahdissa ei ole ollut koiravahinkoja, koska susien olemassaolo on huomioitu. Pohjoispäässä pitäjää osa viljelijöistä on pitänyt hiehoja ulkona vain päiväaikaan, koska laidunmaiden läheisyydestä on löytynyt susilauman tappamia hirviä.
– Susien pihavierailuja on alkanut olla alueella. Eihän esimerkiksi lasten kannata ilta-aikaan susien reviirillä olla, mutta pelkoja ei kannata levittää. Kiuruvedellä oli paineita lupien hakemiseen ja saimmekin niitä kolme, Ruhanen kertoo.
Susijahti meinasi siirtyä tai peruuntua kokonaan, kun Itä-Suomen hallinto-oikeuteen tehtiin valitus susiluvista.
Hallinto-oikeus ei kerinnyt käsitellä asiaa viime viikolla, joten Suomen riistakeskuksen myöntämät poikkeusluvanvaraiset jahdit pystyivät alkamaan Pohjois-Savossa lauantaina. Poikkeuslupia myönnettiin Pohjois-Savoon yhteensä seitsemän.
Kiuruvedellä on yksi rekisteröity lauma ja toisesta laumasta on havaintoja. Lisäksi alueella pyörii kolme yksinäistä sutta.
– Susi liikkuu laajalla alueella. Jos tänä päivänä näkisi suden keskustassa, huomenna se voisi jo olla Vieremällä, Ruhanen kertoo.
Kolmas lupa on myönnetty Vieremän pohjoispäässä liikkuvaan Marttisen laumaan. Jahti aloitetaan todennäköisesti tänään keskiviikkona.