Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Helena Laitiselle Vastuullisuus-palkinto

KAUPUNGIN ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen (kuvassa) on palkittu Vastuullisuus-palkinnolla PRO-gaalassa Helsingissä .
Kyseessä on horeca-alan (hotels, restaurants ja catering) PRO-tunnustuspalkinto, joka jaettiin 13 kategoriassa. Tänä vuonna jaettiin ensimmäisen kerran tunnustuspalkinto sarjassa PRO Vastuullisuus, jossa Helena Laitinen oli kolmen finalistin joukossa.
– Tämä palkinto on minulle tavattoman iso juttu. En olisi uskonut, että voitan, kertoo Laitinen.
Laitinen oli otettu myös palkintojenjakotilaisuudesta, missä oltiin iltapuvut päällä. Yli 600 alan ammattilaista oli seuraamassa palkitsemisia.

LAITISEN mielestä hänelle ja Kiuruvedelle ojennettu palkinto todistaa sen, että Kiuruveden ruokapalveluissa ollaan oikealla tiellä. Laitisen mukaan lähiruoka on valtakunnan tasolla uudessa nousussa.
– Lähiruoka on tärkeää aluetalouden kannalta. Haluan, että euro pyörii omalla alueella, se tuo elinvoimaa.
Lähiruoka voi olla Laitisen mukaan halpaa tai kallista, riippuen siitä, mitä se on ja kuinka sitä käytetään. Kalliimpia lähiruokavaihtoehtoja harvemmin julkisella puolella tarjotaan.
Arvokkaammasta lähiruuasta Laitinen nostaa esimerkiksi Arctic Milkin juustot, jotka ovat erikoisjuustoja. Laitisen mukaan tosin hieman kalliimpaakin voidaan tarjota julkisella puolella kerran pari vuodessa. Näin rahat riittävät paremmin.
– Kysymys on ruokalistan laatimisesta, ei samoja ruokia tarvitse orjallisesti tarjota aina samoina päivinä ja viikkoina.

KIURUVEDEN kouluissa lähiruokaa on noin 40 prosenttia. Lähiruoan käyttö on ollut laskusuunnassa, sillä tavarantoimittajia on jäänyt pois, eikä uusia ole välttämättä tullut tilalle. Myös keittiöiden yhdistäminen on tuonut uutta haastetta lähiruuan käyttöön.
– Tässä asiassa elinkeinotoimi ja ruokahuolto voisivat tehdä yhteistyötä. Minä en välttämättä tiedä kaikkia olemassa olevia toimittajia, elinkeinotoimesta voitaisiin vinkata uusia kontakteja.
Laitinen kiittelee Kiuruveden päättäjiä, jotka aikanaan lähtivät suosimaan Kiuruveden julkisissa keittiöissä lähi- ja luomuruokaa. – Siinä vain pitäisi nyt pysyä.
Laitinen aloitti Kiuruvedellä vajaa kuusi vuotta sitten, sitä ennen hän toimi Pyhäjärven kaupungin siivous- ja ruokapalvelupäällikkönä.
– Sielläkin käytettiin paikallisia tuotteita, mutta ei niin paljon kuin Kiuruvedellä, sillä Kiuruvesi profiloitui hyvin varhaisessa vaiheessa tähän lähi- ja luomuruokaan.