Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Oikeusapua saa myös Kiuruvedellä

KIURUVETISILLÄ on mahdollista saada oikeusapua Kiuruvedellä. Pohjois-Savon oikeusaputoimiston julkinen oikeusavustaja, varatuomari Anu Hyvärinen, on tavattavissa kaupungintalon toimipisteessä kuukauden 1. ja 3. keskiviikko sekä muulloinkin sovittaessa.
Oikeusapua voi saada veloituksetta tai korvausta vastaan riippuen oikeusapua tarvitsevan käyttövarallisuudesta. Käyttövaralaskelmassa otetaan huomioon henkilön kuukausittaiset tulot, asumismenot, huoltovelvollisuus sekä varat ja velat. Laskutus perustuu ajankäyttöön.
– Oikeusaputoimiston tarjoamat lakipalvelut eivät ole keneltäkään poissuljettu. Henkilön tulotasosta riippuen palveluja annetaan joko täysin valtion korvaamina tai osakorvausta vastaan.
– Osakorvaustapauksessa tuntihinta on 110 euroa ja esimerkiksi henkilö, joka on oikeutettu oikeusapuun 20 prosentin perusomavastuulla, maksaa itse 20 prosenttia kuluista ja 80 prosenttia kuluista korvataan valtion varoista, Hyvärinen laskee.
– Jos henkilön varallisuustaso ei oikeuta oikeusapuun on veloitus ns. itse maksavalta asiakkaalta 150 euroa tunti sekä arvonlisävero.

OIKEUSAPUTOIMISTOON tullaan ajanvarauksella. Kiuruveden toimipisteeseen aika varataan Pohjois-Savon oikeusaputoimiston Iisalmen toimipisteestä soittamalla.
– Puhelimessa voidaan jo määritellä oikeusavun tarve ja alustavasti selvittää henkilön oikeus maksuttomaan oikeusapuun. Yhteydenotto ja selvittäminen ei maksa mitään, Hyvärinen informoi.
Oikeusavustaja ei ota ajanvarauskyselyjä vastaan Kiuruveden toimistopäivinä, koska päivä on varattu asiakkaille, eikä henkilökohtaisiin tapaamisiin mielellään oteta keskeytyksiä.

KIURUVETISILLÄ on ollut mahdollisuus saada oikeusapua Kiuruvedellä aikaisemminkin, mutta mahdollisuus on ollut huonosti tiedossa. Kiuruvetiset ovat tulleet asioimaan Iisalmeen.
– Olen Kiuruvedellä jatkossa etukäteen sovittuina tapaamisina joka kuukauden 1. ja 3. keskiviikko sekä muulloin sopimuksen mukaan. Ajanvarauksen kautta saamme sovittua jokaiselle sopivan ajan. Jos sinulla on asia, joka vaatii oikeudellista osaamista, olet tervetullut asiakkaaksemme, Hyvärinen viestittää.

OIKEUSAPU on valtion tuottamaa lakipalvelua. Pohjois-Savon oikeusaputoimiston Iisalmen toimipisteessä on kolme oikeusavustajaa ja kolme sihteeriä.
Oikeusaputoimistot järjestävät myös yleisen edunvalvonnan. Yleinen edunvalvoja toimii Kiuruveden kaupungintalossa samalla, niin sanotulla kokouskäytävällä, joka kuukauden 1. ja 3. maanantaina.