Uutiset (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Viljelijät marssivat Helsinkiin – traktorit vyöryvät keskustaan

VILJELIJÄT valmistelevat mielenilmausta perjantaina 11.3. Maatilojen tilanne on heikoin vuosikymmeniin. Monet tilat ovat kuilun partaalla, kun tuloista on pudonnut keskimäärin yli puolet. Pahimmillaan tuloja ei synny lainkaan, ja perheet jäävät köyhyysloukkuun. Maanviljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi. Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet rajusti Venäjän viennin romahdettua, EU:n maatalouspolitiikka on muutoksessa ja ruokamarkkinat ovat sekaisin. Viljelijät epäilevät, että päättäjiltä puuttuu taito tai kyky ymmärtää maatalouden ahdinkoa.

MTK:n johtokunta käsitteli maatalouden kriisiä kokouksessaan 1.3. ja päätti antaa täyden tukensa viljelijöiden marssille 11.3. Helsinkiin.
– Viesti kentältä on otettava vakavasti. Maatalousyrittäjillä on todellinen hätä. Emme voi katsoa sivusta, kun nuoretkin viljelijät joutuvat laittamaan lapun luukulle, sanoo johtokunta.
Johtokunta vaatii hallitusta ja päättäjiä ottamaan maatalouden heikon tilanteen vakavasti ja ryhtymään välittömiin toimiin tilanteen korjaamiseksi.
Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet rajusti. Kokonaisvaikutusten arvioidaan olevan vuositasolla 250 – 300 miljoonaa euroa. Maataloustukia leikattiin yli 70 miljoonalla eurolla viime vuonna ja maksatuksia lykättiin 250 miljoonan euron osalta puolella vuodella. Summat voi laittaa mittakaavaan vertaamalla sitä LUKE:n maatalouden kokonaislaskelmaan, jonka mukaan maataloudesta syntyi yrittäjätuloa 592 miljoonaa euroa vuonna 2014.
Kamelinkaulan katkaisi Mavin päätös siirtää jälleen viljelijätukien maksatuksia viikoilla eteenpäin. Kohtuuton byrokratia rassaa viljelijöitä edelleen.