Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Traktorimarssi kohti Helsinkiä alkoi

KIURUVETISET Matti Lappalainen, Markus Halonen ja Jukka Huuskonen ovat tottuneet maanviljelyksessä urakoimaan pitkiä päiviä. Torstaina heillä oli tosin edessään normaalista poikkeava urakka, kun kolmikko kokoontui aamulla Kiuruveden torille ja starttasi sieltä traktoreilla kohti Helsinkiä.
”Isolle kirkolle” ei lähdetty suinkaan hupiajelulle, vaan tarkoituksena on osallistua Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton eli MTK:n organisoimaan traktorimarssiin ja perjantaiseen suurmielenosoitukseen Helsingin Senaatintorilla.
– Hallitustahan tässä lähdetään kaatamaan, murjaisi Lappalainen, jonka kyytiin lähti myös tytär Liisa.
– Mutta jos ihan vakavasti puhutaan, niin kyllä nyt pitää saada viljelijöiden ääni selvästi kuuluviin. Sen verran heikko on suomalaisen maatalouden tilanne tällä hetkellä. Mittamme on täynnä, kolmikko julisti.
– Lisäksi tankit ovat täynnä, joten ei kun vain tien päälle. Puoleenpäivään mennessä yritämme ehtiä Hirvaskankaan Shellille, jossa syömme ja liitymme isompaan kolonnaan. Yötä olemme Keravalla, ja perjantaina kello 10 aamulla on tarkoitus olla Senaatintorilla.

MIELENOSOITUKSEEN on osallistumassa ainakin 250 traktoria ja yli tuhat ihmistä eri puolilta Suomea. Kiuruveden ohella myös Iisalmesta, Pielavedeltä ja Lapinlahdelta on lähdössä väkeä Helsinkiin.
– Paljon enemmänkin voi vielä tulla, ja perjantainahan sen lopullisen tilanteen sitten näkee paikan päällä, kertoo MTK Kiuruveden puheenjohtaja Huuskonen.
Ajomatkaa pääkaupunkiin kertyy yhteen suuntaan lähes 500 kilometriä ja ajotunteja noin kymmenen, koska traktorilla voi ajaa vain noin 50 kilometriä tunnissa ja lisäksi traktoreiden on mentävä pienempiä teitä pitkin. Moottoriteille ei traktoreilla ole lain mukaan asiaa.
– Eiköhän tässä sen verran ole traktorilla ajamista tullut harjoiteltua vuosien saatossa, että jaksetaan Helsinkiin asti painaa. Ja tärkeällä asiallahan tässä ollaan, emmekä usko että tämä on turha reissu, kiuruvetiset isännät tuumivat.

NOIN kello 8 aamulla traktorit möyrysivät komeasti, kun viljelijät aloittivat pitkän taipaleensa Kiuruveden torilta. Menopelit oli myös koristeltu Hyvää Suomesta -joutsenlipuilla, joissa luki ”Ruokaa omasta maasta”.
Lisäksi ikkunoihin kiinnitettyjen tarrojen teksti oli pysäyttävä: No farms, no food. Eli suomeksi: ei maatiloja, ei ruokaa.

Päivitys 10.3. klo 15.15: Tuoreimman tiedon mukaan Senaatintorille on tulossa yli 400 traktoria ja noin 2000 ihmistä. Myös pääministeri Juha Sipilä sekä maatalous – ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen saapuvat kuulemaan viljelijöitä.