Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Kyllähän se oli kokemus

KIURUVETISET maanviljelijät Jukka Huuskonen, Markus Halonen ja Matti Lappalainen osallistuivat viime viikolla valtakunnalliseen traktorimarssiin. Huuskosen mukaan reissu oli hieno kokemus, joka kannatti tehdä.
– Jo pitkä, noin 500 kilometrin ajomatka Helsinkiin ja sieltä takaisin oli mieleenpainuva, vaikka kyllähän sitä todella väsynyt oli reissun jälkeen.
– Saimme matkan varrella paljon kannustusta. Mukavaa oli huomata, että kuluttajat olivat meidän puolella.
Siinä oli sellaista suuren juhlan ja yhteenkuuluvuuden tuntua.
– Ainoa murhe oli Matin traktorin räjähtänyt rengas Heinolassa menomatkalla, mutta siitäkin selvittiin lopulta hyvin.

MYÖS pääkaupungissa vastaanotto oli positiivinen.
– Tuntui, että meitä oli oikein odotettu sinne, MTK Kiuruveden puheenjohtajana toimiva Huuskonen hämmästeli.
Jotain konkreettistakin tempaus sai saman tien aikaan, sillä Mavin ylijohtaja Leena Tenhola ei enää vastaa maatalouden tukimaksatuksista.
– Ikävää tietysti, että yksittäinen henkilö joutui tässä nyt kärsimään, mutta jotain oli kuitenkin tapahduttava.
Hyvä, että maa- ja metsätalousministeriö ottaa nyt suuremman vastuun.
– Toki työtä on edelleen jatkettava. Nyt pitää takoa, kun rauta on kuumaa. Olemme toiveikkaita, että saisimme jo tämän kevään tukimaksuasioita kuntoon. Ellei muuten, niin vaikka kriisirahoituksen avulla.
Pääministeri Juha Sipilän, valtiovarainministeri Alexander Stubbin sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen läsnäoloa Senaatintorilla lähes 700 traktorin ja 5000 ihmisen seassa Huuskonen piti hyvänä.
– Tietysti puheet ovat puheita, ja teot vasta näyttävät missä mennään. Mutta eiköhän tämä marssi jonkinlainen herätys ollut. Viljelijät ovat jo tarpeeksi osallistuneet Suomen taloustalkoisiin. Näin ei voi jatkua, jos jatkossakin halutaan kotimaista ruokaa.