Uutiset (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesi-lehti

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu

ANTENNI-tv-verkon taajuus muuttuu Pihtiputaan päälähetysasemalla 29. – 31. maaliskuuta A- ja C-kanavanippujen lähetyksissä. Uudet taajuudet otetaan käyttöön vaiheittain kolmen muutospäivän aikana ja lähetykset käynnistyvät uusilla taajuuksilla viimeistään torstaina 31. maaliskuuta.

TAAJUUSMUUTOKSEN vuoksi tv-lähetyksissä on enintään seitsemän tunnin lähetyskatkos 29. – 31.3. klo 9.00 – 16.00 kaikissa täytelähetinasemalta lähetettävissä tv-lähetyksissä. Tiistaina 29.3. ja keskiviikkona 30.3. lähetykset ovat huoltokatkojen välissä mahdollisesti alennetulla teholla iltapäivästä klo 16.00 alkaen seuraavan päivän aamuun klo 9.00 asti.
Varapäivä taajuusmuutostyölle on 1.4. 9.00 – 12.00.

PIHTIPUTAALLA muuttuvat taajuudet: Kanavanipun A lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 706 MHz taajuudelle 490 MHz eli lähetyskanavalta 50 kanavalle 23.
Kanavanipun C lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 770 MHz taajuudelle 650 MHz eli lähetyskanavalta 58 kanavalle 43.
Uudet taajuudet otetaan käyttöön vaiheittan kolmen muutospäivän aikana ja lähetykset käynnistyvät uusilla taajuuksilla viimeistään torstaina 31. maaliskuuta.
Tv-kanavat, joita muutos koskee: Kanavanippu A Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV, Yle Puhe (radio), Yle Klassinen (Radio), Yle Mondo (Radio). Kanavanippu C FOX, Hero, Nelonen Pro 1, Nelonen Pro 2

RINNAKKAISLÄHETYKSET 31.3 – 18.4. A- ja C-kanavanippujen lähetyksissä
Pihtiputaan lähetinasemalla lähetetään A- ja C-kanavanipun vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti noin kahden viikon ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto.

TAAJUUSMUUTOSTEN vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä. Mikäli yhteisantennikiinteistön antennijärjestelmään ei ole tehty muutosta, A- ja C-kanavanipun lähetykset eivät ole vastaanotettavissa taajuusmuutoksen jälkeen.

RIVI-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

OMAKOTITALOISSA ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia. Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

USEIMMAT vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

TAAJUUSMUUTOKSET perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset eivät koske kaapeli-tv-kotitalouksia.

VIESTINTÄVIRASTO toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistäkoskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.