Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Piispan kanssa kisatessa unohtui leipähuolet

PIISPAN vierailun seurakunnassa ei tarvitse olla niin vakava asia. Keväisessä sateessa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ei kumikenkineen erottunut juurikaan väkijoukosta. Ainut asia mitä muilta ei löytynyt, oli violettipaita, jonka kauluksesta pilkistivät liperit.
Piispansauva-tapahtumaan tuli väkeä Suonenjoelta, Kuopiosta, Lapinlahdelta, Varpaisjärveltä, Iisalmesta, Sonkajärveltä ja Vieremältä Kiuruvedelle. Työttömien yhteinen ulkoilupäivä kokosi yhteen työttömyyden kokeneita ihmisiä. Päivän aikana virkistyttiin ja pohdiskeltiin suuriakin kysymyksiä.
Keväinen vesisade todisti, että piispa ja 180 osallistujaa eivät ole tehty sokerista. Väkijoukko kannusti yhdeksää joukkuetta Piispansauva-kisassa. Julkkisjoukkueessa oli Jolkkosen lisäksi kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka ja kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.
Leikkimielisessä kisassa heitettiin nännikumeja maitotonkkaan, hiihdettiin lumenrippeissä yksillä suksilla pareittain ja tunnistettiin metsän asukkaita.
– Meidän joukkueen nimeksi kävisi Varoittava esimerkki. Tämmöistä hauskaa yhdessä tekemistä olen itsekin kaivannut. Tämä tekee hyvää meille kaikille, Jolkkonen hehkutti kisan jälkeen.
Tasaväkisessä kilpailussa voiton vei Varpaisjärvi, toiselle sijalle ylsi Sonkajärvi ja kolmanneksi Vieremä. Kiuruveden joukkue sijoittui kahdeksanneksi.

MYÖS piispa tietää mitä työttömyys on. Hän oli työttömänä valmistuttuaan papiksi 90-luvun laman aikaan.
– Silloin huoletti, mistä saada leipää. Leipähuolet ovatkin niitä suuria huolia nykypäivänä. Moni ihminen pohtii nytkin, miten voin pitää huolta itsestäni ja läheisistäni. Pitkällä tähtäimellä se rupeaa nakertamaan itsetuntoa, ihminenhän haluaa olla hyödyksi ja iloksi muille. Työttömäksi jäänyt turhautuu helposti. Pitää muistaa, että ihmisarvo ei ole riippuvainen hyödyllisyydestä ja saavutuksista. Jokainen ihminen on arvokas, Jolkkonen painottaa.

TAPAHTUMAN järjestelyissä oli mukana moni kiuruvetinen. Päiväkeskus työntekijät Reino Piippo ja Pirjo Ståhle kuuluivat työporukkaan joka takasi kaikille onnistuneen päivän. Piipon päivä alkoi kirkossa virsikirjojen jakamisella. Sen jälkeen pystytettiin kahvikatos ja hoidettiin muita järjestelyitä.
Piippo työskenteli 30 vuotta metsurina, mutta hänellä on kokemusta vuosien työttömyydestä. Päiväkeskuksessa työskentely on tuonut elämään sisältöä.
– Siellä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa ja tuohan se elämään tietyn päivärytmin. Sitä pitkästyy, kun on pitkään työttömänä ja tuntee itsensä arvottomaksi, Piippo kertoo.

PARIKYMMENTÄ kertaa järjestetty Piispansauva-tapahtuman laittoi alulle eläkkeellä oleva piispa Wille Riekkinen. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri kunnissa. Kiuruvedellä tapahtuman järjestelyistä vastasivat Päiväkeskus Pysäkki, Kiuruveden Urheilijat, Kiuruveden Työttömät, Hulluviima, Riistanhoitoyhdistys, kaupunki ja seurakunta.