Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Sieviläisestä Antti Kankaasta Maitopoika

MAITOPOIKAKISAN voitti sieviläinen Antti Kangas (29). Maitopoikuudesta kisasi perjantaina 7 ehdokasta, joista voittaja valikoitui useiden osakilpailujen jälkeen. Yksi koetus oli rautakangen pitäminen suorilla käsillä. Antti Kankaan tilalla on 50 lypsylehmää ja peltoa 160 hehtaaria. Kangas myy uusia nurmenkylvölaitteita ja käytettyjä maatalouskoneita sekä urakoi säilörehua muun muassa Kiuruvedellä.
– Voitto tuli tasaisella suorituksella, arvioi Kangas.
Antti Kangas luonnehti maitopoikakisaa maanantaina ”mielenkiintoiseksi”. Mieluisimmat osakilpailut hänelle olivat pienkoneella ajo ja rautakangin piteleminen, sillä niissä joutui ottamaan mittaa itsestään.
– Tiukilla oltiin loppuun asti. Voitto napsahti kohtuutasaisella suorituksella, Kangas analysoi.
Antti Kangas ei vielä tiedä, mitä maitopoikatitteli häneltä edellyttää, vain se on lyöty tässä vaiheessa lukkoon, että hän istuu tuomaristossa vuoden 2017 maitopoikakisassa.
Kangas on tuttu monella kiuruvetisellä tilalla, sillä hän on urakoinut säilörehun parissa paikkakunnalla vuodesta 2011 lähtien.

SIEVISTÄ Kiuruveden maaseutu- nuorten ja MTK:n järjestämään maitopoikakisaan osallistui peräti kolme miestä.
Maitopoikakisan juontaja Olavi Rytkönen arvelikin maitopoikakisailun olevan ”nouseva urheilulaji” Sievissä ja sieviläisten keskinäinen kuninkuusmittelö.
– Kiuruvetiset arvostavat kovasti, että olette tänne Kiuruvedelle tulleet, jatkoi Rytkönen.

PIENKONEKUORMAAJALLA ajon jälkeen pidettiin 7-kiloista rautakankea niin kauan suorilla käsillä kuin voimat kestävät.
Kahvakuulamies Matti Lappalainen kertoi säännöt ja kävi itsekin riviin. Haasteen sai myös maaseutunuorten Markku Siponen.
Kisaajista yksi toisensa perään putosi, naamat irveessä. Painavan kangen pitäminen ei ole mikään helppo juttu. Kolmen minuutin jälkeen rivissä seisoi enää Matti Lappalainen ja Aki Tuovinen Sonkajärveltä. Matti Lappalainen joutui luovuttamaan ja Aki Tuovinen sai ajaksi kolme minuuttia 20 sekunttia, Matti Lappalainen hävisi kuitenkin vain 5 sekunttia. Matti Lappalainen teki oman ennätyksensä.
Lappalainen muisteli, että Kiuruvedellä rautakangen pitelemisen ennätys on Leo Ruotsalaisella, 4 minuuttia 5 sekunttia.
Maitopoikakisassa 1. maitoprinssiksi kruunattiin Salomo Vilen ja 2. maitoprinssiksi Aki Tuovinen.