Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Terapiakoira Remusta vuoden 2016 koira

VUODEN 2016 koiraksi on valittu Ari Luttisen englanninkääpiöterrieri Remu (Ruska-Ahon Super Mies). Valinnan teki Pohjois-Savon Kennelpiiri.
Heidät palkittiin Pohjois-Savon Kennelpiirin ja Koillis-Savon Kennelkerhon Koiranpäivä-tapahtumassa Kaavilla, koiratoimintakeskus Raukussa sunnuntaina.
Remu on kehitysvammaisen Ari Luttisen paras kaveri ja terapiakoira, joka on omistajansa vakavan aivoinfarktin jälkeen ollut auttamassa kuntoutumisessa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Luttinen sai aivoinfarktin kolmisen vuotta sitten.
Remun tulo Arin elämään, sen jälkeen, kun infarkti halvaannutti oikean puolen, on tuonut Arille päämäärän kuntoutumiseen, koiran kanssa liikkuminen ja leikkiminen ovat olleet omiaan palauttamaan Arin liikuntakyvyn.
Koiran avulla Ari Luttinen on saanut jättää rollaattorin käytön vähemmälle, köydenvetoleikit ovat puolestaan vahvistaneet käsivoimia.
Lisäksi Remu on auttanut tasoittamaan mielialan vaihteluita ja parantanut huomattavasti elämänlaatua. Remu on toiminut elämänlankana Ari Luttiselle ja jopa lääkärikin antoi toisen aivoinfarktin kuntoutusohjeeksi ”pikkuhiljaa Remun ulkoiluttamisen”.
Tällä palkitsemisella Pohjois-Savon Kennelpiiri tahtoo muistuttaa, että liikuntarajoitteisuus tai kehitysvammaisuus ei ole este koiran omistamiselle, eikä rajoitteiden takia tarvitse jäädä paitsi harrastuksista. Sitä vastoin koirat tai muut lemmikit voivat tuoda paljon iloa ja voimaa elämään.

PALKITSEMINEN tuli niin Ari Luttiselle kuin hänen sisarelleen Päivi Luttinen-Vainikaiselle yllätyksenä.
– Ari on erittäin ylpeä koirastaan. Ari nauroi ääneen ja hymyili kaikille, jotka jaksoivat kuunnella hänen juttujaan Remu-koirasta. Ari on erittäin onnellinen saamastaan kunniakirjataulusta. Luulen, että sitä esitellään jokaiselle, joka käy kylässä hänen luonaan.
Myös Luttinen-Vainikainen on ylpeä Arin ja Remun huomionosoituksesta, heistä on tullut ”julkkiksia”, jotka tuovat elämäniloa kaikkialle.
Luttinen-Vainikainen toivoo, että Ari ja Remu tuovat muillekin positiivista elämäniloa. Että sairaudesta toipuminen ja kuntoutuminen on mahdollista myös eläinten avulla.
– Kennelliitolla on kaverikoiratoimintaa, jota voi hyödyntää hoitolaitoksissa, jos omaa koiraa tai muuta lemmikkiä ei voi hommata.

Koiranäyttelyissä Remua käyttää Päivi-sisko. Ariakin näyttelyt kiinnostavat, mutta kehitysvammaisten on vaikeaa päästä osallisiksi koiranäyttelyihin.
Toissa vuonna Ari Luttiselle järjestettiin oma luokka Ylä-Savon Kaverikoirien järjestämiin kisoihin Iisalmessa. Näyttelyssä oli oma erityisluokka kehitysvammaisille, erityisluokassa koirien esittely oli vapaamuotoista. Koiran saattoi ottaa vaikka syliin pyörätuolilla liikkuessa.
– Tämä kaksikko on mullistanut koiranäyttelyiden jäykän maailman toisia huomioon ottavaksi ja positiivisemmaksi. Heistä on kehittynyt vallaton kaksikko. Heidän yhteistä elämää ja tekemistä seurataan koiranäyttelypiireissä paljon, he ovat odotettu kaksikko kehän reunalla, Luttinen-Vainikainen selittää.