Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Pekka Kattaiselle Palloliiton kultainen ansiomerkki

JALKAPALLOSEURA KiuPan puheenjohtaja Pekka Kattaiselle on myönnetty Suomen Palloliiton kultainen ansiomerkki. Kultaisia ansiomerkkejä ei ole myönnetty sotien jälkeen kuin toistatuhatta. Kattaisen huomionosoituksessa on mumero 1640.
Kattainen on ollut mukana KiuPan toiminnassa kolmisenkymmentä vuotta, viimeiset kuusi vuotta seuran puheenjohtajana. Kattainen on toiminut erotuomarina, erotuomaritarkkailijana, seuran johtokunnassa 1980-luvulta lähtien. Lisäksi Kattainen on valmentanut 1996 syntyneiden ikäluokkaa, toimi aikanaan edustusjoukkueen huoltajana ja on kirjoittanut jalkapallojuttuja muun muassa Kiuruvesi-lehteen.

PEKKA Kattainen on tietenkin tyytyväinen saamastaan huomionosoituksesta.
– Itse olin kuullut huhuja, että jotain merkkiä ovat puuhaamassa. Laskeskelin, että pisteet, joiden mukaan noita merkkejä myönnetään, olisivat riittäneet hopeiseen. Mutta niinpä vain noin 30 vuoden aikaan olikin kertynyt riittävästi kultaiseen merkkiin. Ei tämä aivan jokapäiväistä ole, Kattainen tuumaa.
Aiemmin kultaisen ansiomerkin ovat KiuPassa saaneet Pentti Jumppanen, edesmennyt Risto Kärkkäinen, Raimo Tuoriniemi ja Jari Niskanen.
– Heihin verrattuna koen kyllä olevani kovin nöösi poika, Kattainen tuumaa.
Joitakin vuosia sitten Kattainen sai seuran pelimiespalkinnon, jota hän sanoo arvostavansa vähintään yhtä paljon, ellei enemmän, kuin kultaista ansiomerkkiä.
– Pelimiespalkinnon jalustassa on nimittäin huomattavasti vähemmän nimiä. Ja siihen täytyy löytyä ihan oikeita ansioita. Tämmöisen kultaisen merkin saa tietysti kuka tahansa, kun vaan hakeutuu jalkapalloseuran pariin muutamiin tehtäviin, eikä suostu luovuttamaan… Olisiko nuo seuratoimijat anoneet tuota merkkiä nimenomaan siinä toivossa, että jospa se nyt luovuttaisi, kun kaikki on saavutettu. Tämä siis todellakin kieli poskessa, kyllä tuo tunnustus oikeesti lämmittää, jatkaa Kattainen.

OMAA pelaajataustaa Kattaisella ei ole.
– Pikkujunnuna vähän yritin, mutta eihän siitä mitään tullut. Kotona jalista toki seurattiin, Jukka-veli oli siinä aikoinaan ihan hyväkin.
1980-luvun puolivälissä Kattainen lähti KiuPan miesjoukkueen huoltajaksi, kun Markku “Mortti” Kärkkäinen houkutteli hänet ja Petri Kainulaisen siihen hommaan.
– Siitä sitten melkein heti erotuomaritoimintaan, KiuPan johtokuntaan, varapuheenjohtajaksi ja vuodesta 2010 puheenjohtajaksi. Jokunen vuosi meni myös junnuvalmentajana oman pojan joukkueessa. Bussikuskina en ole ollut, ainakaan vielä.

PUHEENJOHTAJANA Pekka Kattainen pyrkii huolehtimaan siitä, että seuran joukkueilla olisi hyvät puitteet toiminnalle.
– Olen linkkinä kaupungin liikuntatoimen, Palloliiton, piirin, naapuriseurojen ja omien toimijoiden välillä. Rahaa toimintaan yritetään hommailla, toimijoita värvätä, varusteita hankkia, kaikenlaista pientä ja suurta. Ei kyllä onnistuisi ilman aivan loistavasti toimivaa johtokuntaa, junnupäällikkö Vesa Vainiota, joukkueiden johtajia, valmentajia, vanhempia, pelaajia… Kentällä olen pyrkinyt käymään katsastamassa vähän kaikkien harjoituksia ja pelejä.

KIUPASSA on tällä hetkellä noin 200 aktiivista pelaajaa.
– Tähän päälle kun lasketaan muut toimijat, niin aikamoinen joukkohan siitä kertyy. Varsin pienellä porukalla toimintaa pyöritetään ja lisää tekijöitä aina kaivataan. Tehtävät eivät välttämättä ihmeellisiä taitoja vaadi, tässä saa vanhempi lapsen harrastuksen kautta mukavasti harrastuksen itselleenkin.