Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Sudesta karhun kaveri Kulttuuritaloon

KIURUVEDEN kaupunki ostaa täytetyn suden. Riistanhoitoyhdistys tarjosi kaupungille ostettavaksi Kiuruvedellä helmikuussa ammutun suden 1 500 euron hintaan. Hinta kattaa sudentäyttökustannukset. Hallitus näytti hankinnalle vihreää valoa ja viranhaltijat voivat tehdä kaupat ampujan kanssa.

TÄYTETTY susi tullaan sijoittamaan Kulttuuritalon aulaan täytetyn karhun viereen. Kulttuuritalon aulassa on vuonna 2001 ammuttu suuri uroskarhu.
Noin vuoden ikäinen urossusi ammuttiin helmikuussa Luupuveden seutuvilla. Susi kuului niin sanottuihin kannanhoidollisiin metsästettäviin.
Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Risto Juntunen kertoo, että aikaisemmin Kiuruvedellä ammutut sudet on pitänyt luovuttaa Eviralle, koska ne ovat olleet vahinkoperusteisina ammuttuja.
– Ampuja tuumasi, että ei täytettyä sutta oikein viitsi omaankaan olohuoneeseensa laittaa. Siitä syntyi idea suden tarjoamisesta kaupungille, onhan tämä ainutlaatuinen tilaisuus, kun suden saa omistaja/ampuja pitää, Juntunen kertoo.

SUSI tulee Kulttuuritaloon vielä ennen kesää. Juntunen arvelee suden herättävän monenlaisia mietteitä, osa ei sitä hyväksy ja osa hyväksyy.
– Osa on sitä mieltä, että susi kuuluu luontoon. Toisaalta suden näkeminen voi myös lieventää pelkoja, sillä monikaan ei ole nähnyt sutta. Miksi tällaiset harvinaiset eläimet tulisi piilossa pitää, kysyy Juntunen.
Juntunen arvelee, että susi saa olla rauhassa, vaikka jotkut ovat epäilleet luonnonsuojelijoiden spreijaavan ja turmelevan sen.
– Susi on kaupungin omaisuutta ja Kulttuuritalossa on kameravalvonta. Tekijät saadaan kyllä vastuuseen.

KIURUVEDELLÄ vuonna 2001 ammuttu karhu sijoitettiin ensin kaupungintalon aulaan. Se herätti joissakin niin paljon pelkoa, että otus siirrettiin Honkarannan majaan kymmeneksi vuodeksi. Kulttuuritalon aulassa se on ollut kolmisen vuotta.
– Enpä ole kuullut, että se olisi herättänyt kenessäkään negatiivisia reaktioita.
Kiuruvedellä ei oltu ennen vuotta 2001 ammuttu karhua sataan vuoteen. Oskari Kätkäläiseksi ristityn karhun ampui Osmo Tikka. Uroskarhulla oli ikää 8 vuotta ja painoa 230 kiloa.