Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kesätyöntekijäksi kaupungin tuella

KAUPUNGIN kesätyöllistymistuella työllistetään kymmeniä nuoria kesäisin. Nuorilla ja työnantajilla on mahdollisuus hakea tukea toukokuun 20. päivään saakka.

LUKIOLAINEN, Aki Nissinen (18), sai kesätöitä TOIMI-säätiön Kiuruveden yksiköstä kesäkuun ajaksi. TOIMI-säätiöllä työskentelystä hänellä on kokemusta viime kesältä ja yläasteen TET-jaksolta. Tuotantopuolella Nissinen pääsee tekemään monipuolista työtä.
– Hain tänne kesätöihin heti, kun netissä ilmoitettiin paikoista. Täällä työskentely on mielekästä. Kalusteiden asentaminen asiakkaille oli mukavinta viime kesänä. Pääsen tekemään kaikkea ammattilaisten mukana. Kokosin kaappeja ja maalasin sekä tein puutöitä. Loppukesän pidän lomaa ja jatkan lukiota syksyllä, suunnittelee kolmatta vuotta lukiossa opiskeleva Nissinen.
Nissisen lisäksi TOIMI-säätiö työllistää kaksi kesätyöntekijää kesäkuun ajaksi, sillä heinäkuun paikka on kiinni.
– Tarjoamme myös kesätyöntekijöille järkevää tekemistä. Viime kesänäkin pojat joutuivat ihan fyysiseen työhön keittiö- ja kalustepuolelle sekä tekemään puutuotteita myymälään. Meillä pääsee ihan oikeisiin töihin eikä luudan varteen, kertoo tuotantopäällikkö Kari Apell.

TOIMI-SÄÄTIÖ on Kiuruvedellä ja Iisalmessa toimiva työvalmennuspaikka, joka tarjoaa kuntoutus-, koulutus- ja työvalmennuspalveluita. Kiuruvedellä toimii puu- ja kalustepuoli, kudontapaja, kokoonpanopuoli, keittiö, lähiohjausryhmä ja myymälä.
Tuotannon puolella työskentelee 14 henkilöä ja muilla osastoilla 25 henkilöä. Tuotantopäällikön lisäksi ohjaajia on neljä.

TOIMI-säätiö tekee yhteistyötä monen tahon kanssa, kuten Ylä-Savon Sote-kuntayhtymän, TE-toimiston, sosiaalitoimiston, Kelan, rikosseuraamuslaitoksen ja Etappi-hankkeen.
– Olemme helpon kynnyksen työpaikka. Meidän työntekijöissä on jatkuva kierto. Ainoat vakituiset työntekijät ovat kehitysvammaisten työryhmässä. Yritämme kannustaa työntekijöitämme opiskelemaan tai työmarkkinoille. Meillä ei ole vaatimustasoa, vaan jokaiselle lähdetään rakentamaan sopivaa työtä, kertovat Apell ja työ- ja yksilövalmentaja Henri Kärkkäinen.
TOIMI-säätiön kautta järjestetään myös oppisopimuskoulutusta. Tälläkin hetkellä puupuolella on yksi oppisopimusopiskelija. Opintopolku saadaan räätälöityä jokaiselle sopivaksi.

KAUPUNKI kannustaa yrityksiä, yksityisiä ja yhteisöjä tarjoamaan nuorille kesätyöpaikkaa. Nuori voi työllistyä omaan perheeseen, jos työnantajalla on Y-tunnus. Kiuruvetinen 15-25-vuotias koululainen tai opiskelija voi hakea kesätyöllistämistukea 20. toukokuuta saakka.
Kesätyöntukea myönnetään työnantajalle 15 euroa päivässä vähintään 10 päivän ja enintään 20 päivän ajalle. Tukea maksetaan työstä, joka ajoittuu kesä-elokuuhun.
Viime kesänä tuen myötä työllistyi kaikkiaan 70 nuorta. Myös kaupunki työllistää kymmenen nuorta tänäkin kesänä. Hommia on monelta alalta ruohonleikkuusta vanhusten hoitoon. Virranrantaan työllistetään alan opiskelijoita. Nuoria työllistetään myös siivouspuolelle, keittiötyöhön ja kiinteistöpuolelle.
– Jos työnantajat kaipaavat työntekijää, kannattaa ottaa yhteyttä. Meiltä löytyy paljon kesätyötä kaipaavia nuoria. Riittää, kun voisi palkata nuoren lyhyeksikin aikaa, vähintään 10 päiväksi, kertoo työnsuunnittelija Sirpa Mustonen kaupungilta.
Tukihakemuksia saa kaupungin verkkosivuilta, työllistämistoimistosta, kaupungin monipalvelupisteestä, nuorisotalolta ja Kiuruveden Urheilijoiden toimistosta.
Tukihakemukset pitää palauttaa viimeistään 20. toukokuuta kaupungintalossa toimivaan työllistämistoimistoon.