Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Avoin päiväkoti 30 vuotta

NIILO Nousiainen (vuosi 7 kuukautta) viskaa leluauton matolle. Pyry Jauhiainen (vuosi 5 kuukautta) katsoo vierestä. Pojat leikkivät avoimella päiväkodilla, välillä Niilo juoksee käytävälle ja äiti Ella-Helena Sillanpää-Nousiainen perässä. On keskiviikko ja pian puolen päivän aika. Osa äideistä ja lapsista istuu välipalalla keittiössä. Avoimella päiväkodilla on nyt toistakymmentä äitiä ja lasta. Se on aika tyypillinen kävijämäärä Kimpan toimitiloissa yhtenä toimintapäivänä.

AVOIN päiväkoti Kimppa on tullut 30 vuoden ikään. Merkkipaalua juhlitaan tulevana sunnuntaina kakkukahvien merkeissä nuorisotalon toimitiloissa. Luvassa on myös lasten esityksiä.
Ella-Helena Sillanpää-Nousiainen on käynyt Niilo-poikansa kanssa avoimella päiväkodilla säännöllisesti, sillä Kimpassa hän on päässyt tutustumaan kiuruvetisiin vanhempiin.
Sillanpää-Nousiainen muutti Helsingistä Kiuruvedelle pari vuotta sitten ”kiuruvetisen miehen perässä”.
– En tuntenut paikkakunnalla ketään. Täällä olen päässyt komeasti sanottuna verkostoitumaan. On myös hyvä, että lapsi tutustuu ikäisiinsä. On sitten kouluun mennessä tuttuja jo olemassa, kertoo Sillanpää-Nousiainen.
– On hienoa, että näin pieneltä paikkakunnalta löytyy tällainen palvelu lapsiperheille. Suuremmissa kaupungeissa ei välttämättä ole avointa päiväkotia, lisää Sillanpää-Nousiainen.

PÄIVÄKOTI Kimppa eli Kiuruveden avoin päiväkoti on perustettu vuonna 1986. Se on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9–12, tiistaisin ja torstaisin klo 9–12 on kerhopäivät 3–5-vuotiaille.
– Kerhotoiminta on tarkoitettulapsille, joilla ei ole vanhempien työn tai opiskelun vuoksi varsinaista päivähoidon tarvetta ja lapsille, joiden perhe saa kotihoidontukea, linjaa päiväk odin johtaja Mervi Kananen-Kärkkäinen.
Avoin päiväkoti on lapsiperheiden kohtauspaikka, jossa perheillä on mahdollisuus tutustua toisiin samanlaisessa elämäntilanteesa oleviin perheisiin ja saada toisiltaan kasvatuksellista tukea.
Avoimessa päiväkodissa toimitaan yhdessä: leikitään, lauletaan, askarrellaan, tehdään retkiä yms. Yhteisten toimintahetkien ja vapaan leikin lomassa on mahdollisuus keskustella toisten aikuisten ja henkilökunnan kanssa.
– Avoimessa päiväkodissa kaikki aikuiset toimivat yhdessä, mutta päävastuu lapsesta on mukana olevalla aikuisella.
Tarjolla on myös kahvia ja teetä. Toki mukaan voi ottaa myös omat eväät. Avoimen päiväkodin toimintaan osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista, vaan mukaan voi tulla silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

TOIMINNASSA on käynyt tänä vuonna 80 eri perhettä. Yhden päivän aikana avoimella on ollut keskimäärin 14 lasta ja 10 aikuista. Kananen-Kärkkäinen sanoo, että kävijöitä on ollut todella paljon.
Avoin päiväkoti tekee yhteistyötä mm. lastenneuvolan, perhetyön, seurakunnan ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa.