Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

EM-kulta Liljalle

KIURUVEDEN Urheilijoiden Minna Lilja voitti kultaa Puolan Gdyniasta. Liljan laji on tempaus. Hänen tuloksensa yleisessä sarjassa omassa painoluokassaan, 16 kilon kuulalla oli 205 toistoa.

LILJA itse luonnehtii kisojen menneen kohtuullisesti.
– Lähdin tekemään omaa ennätystäni ja parempaa tulosta kuin mikä tuli. Viimeistelyyn vaikutti alkanut siitepölykausi ja sen aiheuttamat oireet. Matkustaminen vaati myös oman veronsa. Päivän tulokseen vaikuttaa moni asia, Lilja kuvailee. Hän saapui Suomeen sunnuntaina.
Liljan sarjassa +68 kiloa oli 13 osanottajaa. Hän oli kilpailijoista toiseksi vanhin.
– Nosto alkoi hyvällä tahdilla ja tuntui kohtuullisen hyvälle. Nopeassa tahdissa korostuvat selvät pysäytykset yläasennossa. Tuomari joutui huomauttamaan niistä useamman kerran. Jouduin silloin aina muuttamaan rytmiä ja se söi myös tulosta. Ilmeisesti yksi nosto hylättiin.
Puolessa välissä suoritusta Lilja vaihtoi kättä. Siihen saakka tahti oli hyvä.
– Viimeisten minuuttien aikana voimat sitten loppuivat totaalisesti. Lopussa olisi ollut muutama sekunti aikaa tehdä vielä yksi toisto, mutta en kertakaikkiaan jaksanut. Siispä tulos jäi yhden toiston päähän henkilökohtaisesta ennätyksestäni. Se oli iso pettymys.
Lilja ei ehtinyt seurata toisten nostajien tuloksia, joten vielä palkintojen jaon alettua oma sijoitus oli Liljalle arvoitus.
– Tiesin vain, että olen kolmen parhaan joukossa. Siinä jonossa toiseksi tullut Saksan Olivia Rasigrah sanoi, että olen ensimmäinen. Toiseksi tullut saksalainen sai tulokseksi ilmeisesti 197 toistoa. Kyllähän se hienolta tuntui nousta korkeimmalle pallille, kun miettii miten paljon sen eteen on tehnyt työtä.
Sunnuntaisessa veteraanien kisassa Lilja oli toinen.

TAVOITTEENA Liljalla on tehdä joka kilpailussa hyvä tulos.
– Nyt toivoin uutta ennätystä, mihin minulla mielestäni olisi ollut hyvänä päivänä mahdollisuus. Siinä mielessä kilpailu oli melkoinen pettymys. Hyvä sijoitus on aina bonusta, mutta ennen kaikkea lähden aina voittamaan itseni.
Lilja kehuu valmentajiaan, Jani Bankowskia kahvakuulassa ja Ate Remestä sekä Terho Nousiaista painonnosto- ja voimapuolella.
– Lisäksi molemmissa niin kahvakuulassa kuin punttisalilla on huippuhyvät treeniporukat. Myös EM-matkalla maajoukkueessa oli hyvä yhteishenki. Kisapaikka oli positiivinen yllätys ja järjestelyt sujuivat kommelluksista huolimatta kohtuullisesti. Osallistujia oli 24 maasta.
Matkan aikana Liljalla alkoi kypsyä myös päätös lokakuussa järjestettäviin MM-kisoihin osallistumisesta. Kisat järjestetään Kazakstanissa. Sitä ennen on veteraanien SM-kisat heinäkuun lopussa Kuusamossa.
Huhtikuussa Helsingissä järjestetyissä kansallisissa kisoissa Lilja nosti kuulaa 206 kertaa. Lilja on vasta neljäs suomalaisnainen, joka on pystynyt sellaiseen suoritukseen.