Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Maidon tie -näyttely vie historialliselle maitomatkalle

KIURUVEDEN kotiseutumuseon Maidon tie -näyttely kertoo maitotalouden tarinaa navetoista aina ruokapöytään saakka.

KOTISEUTUMUSEON savolaisen pihapiirin 1800-luvulta peräisin oleva navetta heräsi eloon viime sunnuntaina. Koivujärveltä siirretyssä navetassa pääsee aikamatkalle kiuruvetisyyden ytimeen. Maidon tie -näyttely kertoo kuinka maito päätyi lopulta kartonkipurkeissa ruokapöytiimme.
Näyttelyssä on esillä laajakirjo maitotalouden tuttuja ja vähän tuntemattomampia esineitä. Sentrifugi eli keskipakoiskone on tuttu työväline Aune Kärkkäiselle. Koneella mitattiin maidon rasvapitoisuutta. Kärkkäinen työskenteli aikoinaan tarkkailukarjakkona Kiuruvedellä. Tuolloin hänet tunnettiin tyttönimellään Vepsäläisenä.
– Tarkkailukarjakon työ on ollut raskasta. He ovat kiertäneet tilalta tilalle kokeenottovälineet mukanaan. Itseäni kiinnostavat eniten maitotuotteet osio, jossa kerrotaan arjen historiasta. Kampikirnu on yksi mielenkiintoisimpia esineitä. Nämä kirnut ovat mielettömän hienoja käsityönäytteitä, kertoo museonhoitaja Jenna Ruotsalainen.
Näyttelyssä kerrotaan maidon matkasta 1800-luvulta karjatalouden alkuaskeleista aina 1990-luvulle, jolloin Kiuruveden Osuusmeijeri lopetti toimintansa. Osuusmeijeri toimi Kiuruvedellä vuodesta 1901 aina vuoteen 1996 saakka.

NÄYTTELY on koottu museon omista kokoelmista, joka syntyi vasta 70-luvulla. Vanha esineistö tuhoutui lähes täysin, kun vanha savupirttimuseo paloi vuonna 1973. Esineistö on silti laaja. Tuntuu, että pelkän voin ympärillä on iso joukko esineitä, kuten voin vaivauspöytä, voivakkoja, muotteja ja voivormu.
– Näyttelystämme puuttuu vielä niinkin tärkeä esine kuin maitopullo. Kaipailisimme myös paimentorvea. Ottaisimme mielellämme sellaiset täydentämään näyttelyä, Ruotsalainen sanoo.
Näyttelyllä halutaan herätellä ihmisten maitotalouteen liittyviä muistoja. Niitä otetaan vastaan kotiseutumuseossa.
– Näyttelyä esitellessä on ihana kuulla tarinoita. Haluamme nyt tallentaa nämä tarinat ja jakaa muillekin, Ruotsalainen sanoo.
Näyttelyn idean äiti on eläkkeellä oleva kulttuurisihteeri Sirkku Kaikkonen. Näyttelyn käsikirjoituksen on tehnyt Tarja Anttonen ja koonnut Jenna Ruotsalainen. Museovirasto on tukenut Maidon tie -näyttelyä noin 8000 eurolla.
Avajaisissa esiintyi karjankutsuhuudoin Anneli Valta-Lisitsin. Kotiseutuyhdistys opasti yleisöä tekemään saunavastoja, pajupillejä ja käpylehmiä. Avauspuheen piti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen.