Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Taneli aikoo takoa taas tosissaan

TANELI TENHUNEN on palaamassa takaisin kilpakentille pyörätuolitenniksessä. Lopullinen sysäys huippu-uran jatkolle tuli tennisässä Jarkko Niemisen ystävällisestä eleestä.

NELOSELLA päättyi äskettäin Supertähdet -ohjelma, joka esitteli TV-katsojille kuuden suomalaisen ex-huippu-urheilijan uraa ja elämää. Mukana olivat jääkiekkoilija Teemu Selänne, formulakuljettaja Mika Häkkinen, ralliautoilija Marcus Grönholm, taitoluistelija Kiira Korpi, alppihiihtäjä Kalle Palander ja tennispelaaja Jarkko Nieminen.

OHJELMAN päätyttyä käynnistyi internetin Huuto.netissä huutokauppa, jossa ohjelman päähenkilöt huutokauppasivat tärkeitä esineitä uransa varrelta.
Kunkin esineen huutokaupasta kertyneet varat lahjoitettiin lyhentämättömänä supertähtien valitsemille hyväntekeväisyyskohteille. Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen valitsi kohteekseen kiuruvetislähtöisen Taneli Tenhusen.
– Mä lahjoitan hyväntekeväisyyteen mun mailan urani viimeisestä ottelusta. Pelasin tennishuippu Roger Federeriä vastaan täpötäydelle Hartwall Areenalle viime marraskuussa. Mun hyväntekeväisyyskohde on Taneli Tenhunen, joka on Suomen paras pyörätuolitennispelaaja, Nieminen kertoi.
– Taneli on mielettömän positiivinen persoona ja erinomainen valmentaja. Tanelin ura oli hyvässä nosteessa, mutta sitten hän sairastui vakavasti. Mä haluan kannustaa häntä tekemään vielä comebackin. Tiedän ettei se ole helppoa, joten niinpä Taneli tarvitsee paljon tukea, jotta pääsee taas pelireissuille.

TENHUNEN otti tiedon Niemisen ystävällisestä eleestä hyvillä mielin vastaan.
– Itse asiassa voisi sanoa, että tämä oli nyt lopullinen sysäys sille, että aion palata vielä takaisin kilpakentille.
Huutokauppa sulkeutui maanantaina, ja yhteensä Niemisen mailan tuotoksi tuli yli tuhat euroa. Ainoastaan Teemu Selänteen luistimet ja Mika Häkkisen kypärä keräsivät enemmän huutoja ja tuottivat enemmän.
– Taloudellinen tuki tulee todella tarpeeseen, jotta voin taas panostaa kunnolla kilpatennikseen. Tämä oli Jarkolta hieno teko, ja kaiken kaikkiaan hän on kannustanut minua paljon viime aikoina, Tenhunen sanoo kiitollisena.

TENHUNEN oli viime vuosikymmenen lopulla ja vielä tämän vuosikymmenen alussakin korkealla tasolla pyörätuolitenniksessä. Hän voitti ammattilaisturnauksia ja selviytyi myös vuoden 2008 paralympialaisiin, missä sijoittui miesten kaksinpelissä 32 parhaan joukkoon.
– 2011 sairastuin sitten munuaisen vajaatoimintaan. Sen jälkeen en ole pelannut tennistä kilpailumielessä. Viime vuodet olen keskittynyt tennisvalmentajan työhön Kuopion Tennisseurassa.
Tenhunen kävi dialyysihoidoissa vuoden 2014 marraskuuhun saakka, jolloin sai uuden munuaisen. Tämän jälkeen hänellä on pikku hiljaa kytenyt ajatus paluusta ammattilaisareenoille.
– Nyt elokuussa on tarkoitus jättää valmennustyöt vähemmälle, jotta voisin taas harjoitella riittävästi ja ryhtyä kiertämään kisoja. Minunhan on aloitettava Future-tason kisoista, koska tällä hetkellä minulla ei ole rankingia ollenkaan.

HENKISESTI vahva Tenhunen on luottavainen, että ranking lähtee nousuun ja paluusta tulee onnistunut, vaikka pyörätuolitenniksessä taso on maailmalla kova.
– Tiedän kyllä, että menestystä tulee, kunhan vain pääsen takaisin omalle tasolleni. Minulla on myös kovasti nälkää ja motivaatiota, sillä viime kerralla homma jäi vähän kesken. En mielestäni saavuttanut omaa maksimitasoani.
Pyörätuolitenniksessä pelaajien urat ovat pidempiä kuin tavallisessa tenniksessä. Niinpä 30-vuotias ja oikeakätinen Tenhunen uskoo iskevänsä keltaista karvapalloa vielä pitkään.
– Yhtenä kiintopisteenä olen ajatellut vuoden 2020 paralympialaisia, jotka pidetään Japanin pääkaupungissa Tokiossa. Ja mikäli vain pysyn terveenä ja saan sponsoreilta tarpeeksi tukea, niin miksen voisi pelata vielä seuraavat kymmenen vuotta kilpaa. Väkisin en kuitenkaan aio mukana roikkua, vaan pelaan niin kauan kuin nautin tästä lajista, Tenhunen linjaa.