Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Keskustellen Savotan aikaan

METSÄNHOITOYHDISTYS Kiuruvesi ja metsänhoitoyhdistys Savotta yhdistyvät ensi vuoden alussa. Uudistuksessa koetaan olevan paljon myönteistä, mutta soraääniäkin löytyy.

METSÄNHOITOYHDISTYS Kiuruveden valtuusto päätti viime tiistain kokouksessaan, että yhdistys liittyy 1. tammikuuta 2017 alkaen metsänhoitoyhdistys Savottaan. Vuonna 2013 perustettu Savotta on yksi Suomen suurimpia metsänhoitoyhdistyksiä. Kiuruveden liittymisen myötä se toimii jo kahdeksan kunnan alueella ja sillä on noin 9500 jäsentä ja metsäalaa 400 000 hehtaaria. Yksityismetsien hakkuumahdollisuus nousee 2,1 miljoonaan kuutioon vuodessa. Se työllistää yhteensä 39 toimihenkilöä ja noin 60 metsätyöntekijää sekä kymmeniä metsäalan yrityksiä.

METSÄNHOITOYHDISTYS Kiuruveden hallituksen puheenjohtaja Pekka Salmistolan mukaan valtuuston kokouksessa käytiin vilkasta keskustelua Kiuruveden yhdistyksen tulevaisuudesta. Metsänomistajat olivat olleet paljon yhteydessä valtuutettuihin.
– Valtuutetut tenttasivat hallitusta ja toiminnanjohtajaa yhteensä puolitoista tuntia. Muuten kokous sujui myönteisessä ja rakentavassa hengessä, eikä äänestyksiin tarvinnut mennä. Päätös liittymisestä tehtiin aiesopimuksen mukaan.
Neuvottelut yhteisestä taipaleesta alkoivat kevään korvalla.
– Savotalta oltiin meihin yhteydessä ja kysyttiin, että voitaisiinko yhteistyötä tiivistää. Heillä on eläköitymässä väkeä ja organisaatioon tulossa muutoksia, jotka he joutuvat joka tapauksessa toteuttamaan. Samoin meillä Kiuruvedellä olisi pakko tehdä jotain palveluiden turvaamiseksi.
Salmistolan sekä Mhy Kiuruveden toiminnanjohtaja Ari Ruotsalaisen mukaan yhdistyminen on etenkin metsänomistajien etu.
– Fuusio mahdollistaa lisäresursseja metsänomistajien neuvontaan ja edunvalvontaan. Tavoitteemme on lisätä henkilökohtaista neuvontaa ja aktivoida jäseniä oman metsäomaisuuden hoitoon.
– Perinteisen metsänhoidon ja puukaupan lisäksi pystymme jatkossa tarjoamaan myös erikoispalveluita. Näitä ovat mm. metsätilojen sukupolvenvaihdokset, metsäomaisuuden omistusjärjestelyt ja metsäkiinteistöjen välitys, jatkaa Mhy Savotan toiminnanjohtaja Rauno Karppinen Iisalmesta.

ENITEN huolta on aiheuttanut yhdistyksen toimipaikan pysyminen Kiuruvedellä.
– Työpaikat ja toimisto tulevat säilymään. Tämä tietää sitä, että tutut suhteet metsänomistajiin pysyvät ennallaan ja palvelut löytyvät sieltä mistä ennenkin, Salmistola rauhoittelee.
– Kaiken lisäksi Kiuruvesi saa Savotan valtuustoon viisi edustajaa 29:stä. Myös ensi vuoden valtuuston puheenjohtaja tulee Kiuruvedeltä, ja kuuden edustajan hallitukseen tulee Kiuruvedeltä yksi jäsen. Vaalit ovat marraskuussa.

NUORET metsänomistajat ovat suhtautuneet yhdistymiseen hieman vanhempia myönteisemmin. Yksi vastustajista on Kari Niskanen, joka ei katso Savottaan lähtemistä pelkästään hyvällä.
– Minua huolestuttaa, että toiminta keskittyy tulevaisuudessa liikaa Iisalmeen ja kenties joku päivä jopa Kuopioon. Miten käy Kiuruveden paikallistuntemuksen? Kohta me pienmetsänomistajat olemme vain numeroita jossain Iisalmen tai Kuopion tietokoneella. On vaarana, että vieraannumme metsänhoitoyhdistyksen kanssa liikaa toisistamme. Minusta tuntuu, että kohta metsänomistajat ovat yhdistystä varten eikä päinvastoin. Samoin byrokratia voi lisääntyä.
– En myöskään täysin usko, että Kiuruveden toimipiste tulee ikuisesti säilymään. Sama kohtalo voi olla edessä muuallakin.
– Epäilen myös sitä, kuinka Savotassa ruohonjuuritason työ tulee hoidetuksi? Kuinka homma pysyy hallussa näin isossa yksikössä ja miten työntekijät jaksavat? Samoin liikkumiseen suurella alueella menee turhaa aikaa. Ja entäpä jos me joudumme kohta käymään Iisalmessa asti asioilla? Siinähän menee koko päivä pilalle.
Kiuruvedeltä 90 hehtaaria metsää omistava Niskanen korostaa puhuvansa monien huolestuneiden metsänomistajien suulla.
– Yhteistyö on tärkeää ja sitä olisi voinut Savotan kanssa olla, mutta ei kuitenkaan tällaista yhteenliittymistä. En usko, että palvelut paranevat, jos ne alkavat etääntyä metsänomistajista. Mistä se kustannustehokkuus tulee? Toisaalta enemmistö on nyt puhunut ja pulinat pois. Katsotaanhan, mistä Kiuruvesi seuraavaksi luopuu, hän lohkaisee.