Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

“Kiuruvedellä ei kannata painaa paniikkinappulaa”

KIURUVEDELLÄ koulujen päättäjäisviikonloppuna tavattiin joitakin nuoria, jotka olivat hyvin sekavassa tilassa. Kaupungilla on herännyt epäilyjä jopa huumeista, mutta poliisin mukaan aihetta suureen huoleen ei kuitenkaan ole.
Iisalmen poliisilaitoksella komisariona sekä tutkinnanjohtajana työskentelevä Arto Elomaa kertoo, että tapauksen tutkinta on vielä kesken.
– Alustavasti vaikuttaa siltä, että siellä on nautittu liikaa väkeviä alkoholijuomia. On myös mahdollista, että näitä juomia ja joitakin lääkkeitä on käytetty sekaisin. Huumeita ei ole ainakaan vielä tullut ilmi.

ELOMAAN mukaan Kiuruveden huume- ja päihdetilanne ei ole ollut viime vuosina kovinkaan huolestuttava.
– Olemme tilastoineet näitä tapauksia, ja niiden perusteella mitään dramaattista käännettä ei ole tullut. Toivon mukaan ei tule tulevaisuudessakaan.
Tällä hetkellä trendinä Suomessa on, että huumeiden kotikasvatus on yleistymään päin. Suosikkihuume on julkisuudessa paljon keskustelua aiheuttanut kannabis.
Huumeiden kotikasvatuksen suosion nousuun on vaikuttanut internet, josta lähes kuka tahansa voi onnistuessaan löytää ohjeita mm. kannabiksen kasvattamiseen ja tarvittavien välineiden tilaamiseen.
– Kasvattajien ohella on sitten myös näitä kokeilijoita ja käyttörikoksiin syyllistyneitä. Kiuruvedellä tällaisia huumetapauksia on kuitenkin tullut poliisin tietoon vuosittain vain muutamia.
– Valvomme kyllä tilanteen kehittymistä Ylä-Savon alueella aktiivisesti. Vihjeitä meille tulee toisinaan esimerkiksi kannabiksesta sekä alkoholin ja reseptilääkkeiden sekakäytöstä. Tarpeen mukaan teemme kotietsintöjä.
– Tietysti meillä pitää olla näyttöä, jotta voimme toimia, tai ainakin riittävän suurta syytä epäillä rikosta.

EHKÄISEVIÄ toimia poliisi on tehnyt mm. valistamalla lapsia ja nuoria kouluissa.
– Toki omat haasteensa tässä aiheuttaa poliisin vähentyneet resurssit, mutta parhaamme tietysti teemme, Elomaa vakuuttaa.
Hän kuitenkin korostaa, ettei Kiuruvedellä kannata huumeiden takia painaa paniikkinappulaa.
– Lähinnä näkisin tämän tilanteen sellaisena, että suurin osa nuorista ja myös aikuisista käyttäytyy hyvin, mutta muutamat sooloilijat voivat sitten pilata isommankin ryhmän maineen, Elomaa toteaa.