Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Paikalliset herkut saivat liikkeelle

KIURUVEDEN K-supermarketissa vietettiin viime perjantaina lähiruokapäivää, mikä toi paikalle runsaasti väkeä. Lähi- ja kotimaisen ruoan arvostus on ollut viime vuosina nousussa, vaikka hintoja pidetäänkin paikoin korkeina.

ILMAINEN. Se on taikasana, jonka kuullessaan ujot suomalaiset innostuvat. Näin kävi myös Kiuruvedellä viime perjantaina, kun kansa vaelsi epävakaisesta säästä huolimatta sankoin joukoin K-supermarketin lähiruokapäivään.

ULKONA parkkipaikalla oli tarjolla ilmaista makkaraa 800:lle ensimmäiselle. Jono kiemurteli varsinkin alkuun kohtalaisen mittaisena, vaikka aivan satoihin metreihin ja nurkan taakse ei vielä päästy, eikä liikenteenohjaajia tai järjestysmiehiäkään tarvittu.

LÄHIRUOKAPÄIVÄ ei myöskään saanut vielä rock-konsertin mittasuhteita. Kukaan jonottajista ei tunnustanut tulleensa edellisiltana makuupussin kanssa kaupan eteen, jotta varmasti saisi ensimmäisten joukossa käryävän ja lihaisan herkun sinapin kera kitusiinsa. Tämä siitäkin huolimatta, että yöpyjä olisi voinut levätä katoksen alla sateen sattuessa.

SISÄTILOISSA oli myynnissä jos jonkinlaista lähiruokaa ja -herkkua monien ilmaisten maistiaisten kera. Pirjo Niskanen pysähtyi ostamaan perunoita.
– Pari kertaa aiemmin on tullut ostettua lähiperunaa ja en mene enää vaihtamaan. Sen verran makoisia nämä ovat. Kerran erehdyin kokeilemaan ruotsalaista perunaa ja eihän ne kovin kummoisia olleet. Etenkin mies sanoi, että elä vuan tuo ennee nuita ruotsalaisia, Niskanen naurahti kauppareissunsa lomasta.
– Perunoiden ohella ostan mm. pyhäsalmelaista kurkkua ja tomaattia. Hyvin mielelläni suosin lähituotteita, tai ellei niitä ole tarjolla niin ainakin kotimaisia.
Perunaa myymässä ollut Lauri Tossavainen Koivujärveltä kertoo, että lähiperunaa on nyt tarjolla historiallisen aikaisin.
– Yli 30 vuotta on tullut perunaa nostettua, eikä koskaan ole päästy näin aikaisin myymään. Normaalisti ensimmäinen perunannosto venyy juhannuksen tietämille.
– Hinnastahan ihmiset toki joskus hieman nurisevat, mutta täytyy ottaa huomioon, että näillä leveysasteilla kustannukset ovat suuremmat kuin vaikkapa eteläisessä Suomessa. Pitäähän meidän tuottajien yrittää pitää tämä touhu kannattavana eikä tappiollisena. Muuten kyllä lähiruoalla menee mielestäni ihan hyvin.

KIURUN Leipomon Hilkka Auvinen kaupitteli monipuolisia leipomotuotteita. Hänenkin mukaansa kiinnostus lähiruokaa kohtaan on ollut kasvussa.
– Erityisesti hiivattomat ruisleivät ja luomuruisleivät tekevät kauppansa. Kyllä myös itse pyrin suosimaan lähiruokaa ja kotimaista aina kun mahdollista.
Lauri Tossavaisen ennätysaikaisin nostetuille perunoille riitti kysyntää lähiruokapäivänä.