Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Jo puoli vuosisataa tarkkoja laukauksia

VUOSI 1966. Kolme kiuruvetistä miestä – Eero Juntunen, Olavi Tiihonen ja Leo Valtanen – ovat kiinnostuneita ampumisesta. Kiuruvedeltä puuttuu kuitenkin harrastamisen kannalta yksi hyvin olennainen asia: oma seura.
Eletään saman vuoden lokakuuta, kun kolmikko päättää laatia seuran perustamisilmoituksen. Hyväksyntä yhdistysrekisteristä tulee marraskuun 15. päivä.
Tuona hetkenä alkaa virallisesti Kiuruveden Erä- ja Urheiluampujien tarina, vaikka perustamiskirja seurassa onkin tehty jo edellisenä vuonna. On aika aloittaa ampumaharrastus omassa seurassa.

VUOSI 2016. Haapakummun ampumaradalta kuuluu haulikon pauketta. Harjoittelemassa on 50-vuotiaan seuran nykyinen sihteeri Tarja Marjoniemi. Puheenjohtaja Jussi Räty ja varapuheenjohtaja Marko Marjoniemi seuraavat vierestä.
Olemme historiallisella paikalla. Täältä on ponnistanut SM-, PM- ja EM-mitalisteja. Yhteensä seuralla onkin jo yli 60 mitalia.
Haapakummun ampumaradan tarina alkaa niin ikään vuodesta 1966. Tuolloin Kiuruveden riistanhoitoyhdistys osti kolmen hehtaarin määräalan ampumaharrastuskäyttöön. Kolme vuotta myöhemmin Erä- ja Urheiluampujat teki radasta 50 vuoden vuokrasopimuksen rhy:n kanssa.
– Kyllähän täällä hyvissä olosuhteissa on parempi ampua kuin metsässä tai hiekkamontussa. Lisäksi täällä voi ampua valvotusti ja turvallisesti, Jussi Räty sanoo.
Haapakummusta löytyy paitsi haulikkorata, myös hirviammuntapaikka ja näillä leveysasteilla suhteellisen harvinainen pistoolirata. Talvella ampujat voivat harrastaa Teollisuustiellä ilmakivääri- ja ilmapistooliammuntaa.
– Haulikkoampujille kun saisi vielä talviharjoitteluolosuhteet ja joku päivä simulaattorin koko porukan käyttöön. Siinä on meidän suurimpia lähitulevaisuuden haaveita, Räty suunnittelee.
– Toki tarkoitus on myös pitää nykyiset olosuhteet hyvässä kunnossa ja mahdollistaa monipuolisen ampumaharrastuksen jatko.

AINA eivät Haapakummussakaan luodit ole viuhuneet. Vuosina 1974-1976 radalla oli väliaikainen käyttökielto. Pistoolirata saatiin 1971.
– Lisäksi vuonna 2011 jouduimme uusimaan ympäristöluvan. Tällöin haulikkorata oli hetkellisesti poissa käytöstä.
Nykyinen ympäristölupa kestää vuoteen 2021. Lupa edellyttää taukoa ampumisesta talviaikaan joulu-maaliskuussa. Tällöin ilmakivääri ja pistooliampujat ovat Teollisuustien tiloissa. Haulikkoampujat pitävät pääosin taukoa.

TIUKAT säännökset yhdessä kasvaneen lajikirjon, muuttotappion ja pienenevien ikäluokkien kanssa ovat Kiuruvedellä toimivalle seuralle suuri haaste. Tällä hetkellä KEUA:ssa on jäseniä 75.
Suurin osa ampuu Kiuruvedellä omaksi ilokseen. Vain kymmenisen ampujaa käy säännöllisesti kilpailuissa. Sama trendi on nähtävissä myös muualla Suomessa.
– Kyllähän meillä pääpaino on harrastustoiminnassa ja mielestäni se on ihan hyvä juttu. Koitamme pitää kynnyksen matalana, jotta mahdollisimman moni ampumisesta kiinnostunut tulisi meille kokeilemaan tätä hienoa lajia, Jussi Räty kertoo.
Suuria juhlia Kiuruveden Erä- ja Urheiluampujilla ei juhlavuodesta huolimatta ole tiedossa.
– Äskettäin pidimme 50-vuotisjuhlakilpailut Haapakummussa. Se oli meistä ihan mukava tapa juhlistaa seuran taivalta.