Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Omakotitalomarkkinoilla hiljaista

KIURUVEDELLÄ on haettu rakennuslupa tänä vuonna vain neljälle uudelle omakotitalolle, joista yksi on jo pystyssä. Se nousi toissa viikolla Salmisentien varteen.
– Hiljaista kyllä on, vahvistaa kaupungin rakennustarkastaja Tuomo Halme.

HALME kuitenkin arvelee, että syksyllä Kiuruvedelle rakennetaan vielä pari omakotitaloa lisää. Neljästä omakotitalosta kaksi tulee taajamaan, kaavaa-alueelle, kaksi haja-asutusalueelle.
Viime vuonna Kiuruvedelle rakennettiin vain neljä uutta omakotitaloa ja vuonna 2014 kaksi.
– Korjausrakentaminen on luonnollisesti paljon vilkkaampaa, Halme toteaa.
Kiuruvedellä myönnettiin 72 rakennuslupaa, 42 toimenpidelupaa ja rakentamisilmoituksia tehtiin 37 vuonna 2014. Tälle vuodelle on arvioitu myönnettävän 80 rakennuslupaa, 22 toimenpidelupaa ja 40 rakennusilmoitusta. Rakennuslupa pitää hakea, jos tehtävä korjaus- tai muutostyö on verrattavissa uuden rakentamiseen.

UUTEEN omakotitaloon pääsi muuttamaan Heli Kananen tyttäriensä kanssa viikolla 24. Kananen tilasi valmistalon Teijo-Talot Oy:ltä ja talo ilmestyi Salmisentien varteen yön aikana. Jo seuraavana päivänä koti oli muuttovalmis. Talo kuljetettiin erikoiskuljetuksella Halsuan tehtaalta Kiuruvedelle.
Heli Kananen osti talon Teijo-taloilta, sillä talotehtaalla talo räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaisesti.
– Asiakkaalle jää tontin hankinta, lupien hakeminen ja sorapohjan teko, jonka voi toki tilata senkin tehtaan kautta, jolloin tekijä varmasti tietää, mitä tekee ja tulee oikeanlaiset kerrokset murskeita, Kananen sanoo.
Teijo-talo rakennetaan hallissa, mikä eliminoi rakennusaikaisen kosteuden ongelman, myöskään maahan upotettavia rakenteita ei tule. Talon voi siis jatkossa siirtää vaikka toiselle paikkakunnalle.
Teijo-taloilta kerrotaan, että Kiuruvedelle on toimitettu heiltä kolme valmistalokokonaisuutta. Talon saa tontilleen neljässä kuukaudessa tilaamisesta.
Teijo-taloilta piti tulla valmis koulurakennus myös Luupuvedelle 10 vuoden vuokrasopimuksella. Hanke kaatui siihen, etteivät sopimuksen ehdot talotehtaan puolelta täyttyneet. Teijo-taloilta vakuutetaan, että heiltä tulee uusi tarjous kaupungille. Tekninen lautakunta käsittelee Luupuveden uusia koulurakennustarjouksia heinäkuussa.