Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Amin Asikaisen treeneistä kohti Turpaanvetotalkoita

HIKI virtaa Kiuruveden liikuntahallilla, eikä se johdu pelkästään helteestä. Kovanäppiset ja sähäkät nyrkkeilijät ovat pitämässä siellä harjoituksiaan. Treenien vetäjänä ei toimi ihan kuka tahansa nyrkkisankari, sillä entinen ammattilaisten keskisarjan Euroopan mestari ja nykyinen ammattivalmentaja Amin Asikainen on opastamassa niin paikallisia kuin kauempaakin tulleita ottelijoita.
Vuonna 2011 uransa lopettaneen Asikaisen neuvoja kuunnellaan tarkkaan, sillä hän on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä nyrkkeilijöistä. Ammattilaisten ohella ”Idi” ohjaa nykyään työkseen lukuisia kuntonyrkkeilijöitä.
Lisäksi Asikainen on muutenkin aktiivisesti mukana nyrkkeilypuuhissa, sillä mies tullaan näkemään marraskuun 12. päivä Kiuruvedellä, kun liikuntahallilla järjestetään jälleen Turpaanvetotalkoot.
– Itse en tällä kertaa ottele, mutta olen kuitenkin Jarmo Helinille kulmamiehenä. Viime vuonna roolimme olivat päinvastaiset. Lisäksi luulen, että eiköhän minulle jotain muutakin puuhaa keksitä vielä tapahtuman tiimoilta, 40-vuotias Asikainen uumoilee.

HELIN on 192-senttinen ja 95-kiloinen järkäle, joka aikoo panna marraskuussa Kiuruveden oman pojan Matti Lappalaisen koville Turpaanvetotalkoissa.
– Matti pääsi viime vuonna ihan liian helpolla. Nyt pannaan vanha ukko liikkeelle ja katsotaan ihan tosissaan, että onko siitä mihinkään, 30-vuotias Helin virnistää 53-vuotiaasta vastustajastaan.
Taktiikkaansa raskaan sarjan mies ei suostu vielä sen suuremmin paljastamaan.
– En edes kerro kummallako kädellä isken. Siinäpähän saa Matti miettiä asiaa ja viettää unettomia öitä, kirkkonummelainen Helin uhoaa.

LAPPALAINEN myöntää, että vuoden 2004 sotilaiden SM-hopeamitalisti on hänelle kova haaste.
– Vastustaja on isona miehenä tietysti ulottuva, mutta myös yllättävän nopea kokoisekseen. Lisäksi hän on jo pitkään treenannut Amin Asikaisen valmennuksessa, sillä hän asuu melkeinpä Aminin naapurissa Kirkkonummella.
– Nöyränä pitää siis lähteä kehään, mutta on minulla sentään yksi valtti Jarmoon verrattuna ja se on iän tuoma sitkeys. Luotan siihen, että kuntoni kestää hyvin. Maataloustöitä kun on tehnyt koko ikänsä, niin siinä on kuntopohja jo ihan toista luokkaa kuin kaupunkilaispojilla. Tosin nopeudessa annan varmaan nuorelle miehelle jonkin verran tasoitusta, oikeakätinen Lappalainen miettii.
– Ei minua kuitenkaan pelota. Haasteita on ollut elämässä aiemminkin ja tässä on taas yksi lisää. Täysillä lähden ottelemaan ja iskuja antamaan. Toki niitä iskuja tulee myös vastaan, mutta niitä pitää vain opetella kestämään.

MARRASKUISISSA Turpaanvetotalkoissa nuorattuun neliöön nousee Lappalaisen ohella myös toinen kiuruvetinen eli Aki Pennanen. Hänen vastustajansa lienee näillä näkymin todellista huippuluokkaa, mutta nimeä ei kuitenkaan voida vielä paljastaa, koska miehen osanotto ei ole tällä hetkellä täysin varmaa.
– Toivon mukaan saamme tämän todella tunnetun suomalaisnimen Kiuruvedelle. Hänellä on ihan kansainvälisiäkin meriittejä, Matti Lappalainen paljastaa.
– Kovaa tässä täytyy treenata että pärjään itse ottelussa. Toki töiden ehdoilla mennään, mutta kaikkeni teen että voin osaltani tarjota yleisölle hyvää nyrkkeilyviihdettä, Pennanen sanoo.

VIIHDE onkin Turpaanvetotalkoiden perimmäinen idea. Tarkoituksena on luoda yleisölle elämyksiä ja tuoda hyvässä hengessä kamppailu-urheilua esille. Samalla kerätään varoja hyväntekeväisyyteen aivan kuten viime vuonnakin.
Lappalaisen, Helinin ja Pennasen lisäksi on varmistunut jo kaksi muutakin nimeä, kun kiuruvetinen Olli Linnilä ja iisalmelaislähtöinen Sakari ”Saku” Lähderinne iskevät yhteen. Kaiken kaikkiaan tarkoituksena on järjestää kuusi nyrkkeilyottelua.
Tapahtuma tulee tänä vuonna painottumaan viime vuotta enemmän nyrkkeilyyn, vaikka todennäköisesti muidenkin kamppailulajien näytöksiä lienee luvassa. Lisäksi oman mausteensa tuovat luonnollisesti kehätytöt.
Turpaanvetotalkoot järjestää viime vuoden malliin Tukitalkoot ry. Juontajina lienevät jälleen tutut viihdekasvot Ismo Apell ja Jamppa Kääriäinen.
Lipunmyynti käynnistyy alkusyksyn mittaan. Viime vuonna tapahtuma oli päivällä, mutta tänä vuonna otellaan illalla.