Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Kaikki on valmista Iskelmäviikkoon

TÄNÄÄN keskiviikkona kajahtavat ilmoille ensimmäiset sävelet Kiuruveden Iskelmäviikolla. Portit avautuvat kello 11.30, ja ohjelmaa riittää aina sunnuntaihin saakka, jolloin kello 12 alkaen vietetään Iskelmäviikon päättäjäisiä.
Iskelmäviikko on kesän ja koko vuoden suurin tapahtuma Kiuruvedellä, mikä näkyy melkoisena vilskeenä katukuvassa. Vieraita tulee ympäri Suomea, ja lisäksi Iskelmäviikon yhteydessä on paljon erilaista oheisohjelmaa.
Viime vuosina kasvaneeseen tapahtumaan voidaan saada jälleen uusi kävijäennätys, sillä esimerkiksi karavaanareita on karauttamassa kaupunkiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, eli lähes 900 vaunukuntaa.
– Viime vuonna teimme uuden ennätyksen karavaanareissa, ja tuolloin lukema oli 720. Nyt jo pelkkiä ennakkovarauksia on tullut yli 600, ja yleensä karavaanareita tulee vielä muutenkin se 200–300 paikalle. Niinpä 900 on ihan realistinen arvio, kertoo Timo Marjoniemi Iskelmätoimistolta.
Myös ennakkolippujen myynti on käynyt kuumana. Yhteensä järjestäjät odottavatkin kävijöitä viime vuosien malliin eli noin 30 000–40 000 koko viikon ajaksi.
– Onneksi tässä on kuitenkin jo vuosien kokemus takana, joten aika leppoisissa merkeissä järjestelyt ovat loppujen lopuksi sujuneet. Vaikka tokihan h-hetken lähestyessä on aina sellainen tietty tohina päällä, Marjoniemi sanoo.
Kasvavaa karavanaarijoukkoa palvellaan Iskelmäviikolla entistäkin paremmin.
– Viime vuodesta viisastuneena olemme vetäneet sähköllisille paikoille kiinteät maasähköt, jotta ongelmia ei syntyisi.

TAPAHTUMA ei onnistuisi mitenkään ilman uutteraa ja runsasta talkooväkeä. Nivan koulun kentällä tanssilavaa olivat viime viikolla rakentelemassa Juhani Suomisalo, Risto Ojalahti ja Mikko Keinonen. Petri Kainulainen pani puolestaan esiintymislavaa kuntoon.
– Mikäs tässä on touhutessa raikkaassa ulkoilmassa. Ensinnäkin on nätti sää ja hyvä porukka, ja kaiken lisäksi tähän tanssilavan rakenteluun on saatu vieläpä melko vapaat kädet. Niinpä tässä saa päästää luovuutensa valloilleen, hymyili Suomisalo, joka on Iskelmäviikon talkooporukassa nyt ensimmäistä kertaa mukana.
Petri Kainulainen on puolestaan konkari, sillä hän virittelee Iskelmäviikon puitteita kuntoon jo 17:ttä kesää.
– Mukavahan se on saada kesälomalle tällaista tekemistä, ettei mene ihan kotona makoiluun. Yhteisöllisyys on varmaankin se suurin syy, miksi tähän tulee lähdettyä mukaan vuosi toisensa jälkeen. Ensinnäkin näkee vanhoja tuttuja, mutta samalla tutustuu myös uusiin ihmisiin.
Lisäksi oman työnjäljen näkeminen palkitsee monia. Osa talkoolaisista aikoo olla vielä Iskelmäviikonkin aikana hommissa, jotta vieraat viihtyisivät mahdollisimman hyvin ja kaikki toimisi sutjakkaasti. Samoin tapahtuman purku vaatii oman aikansa.