Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Kerttu lähtee ekaluokalle perjantaina

KIURUVEDELLÄ ensimmäiselle luokalle lähtee yhteensä 94 oppilasta. Kerttu Utriainen on yksi heistä. Hän odottaa jo innolla koulun alkamista, vaikka pientä jännitystäkin on luonnollisesti ilmassa.

HYMY on herkässä Kerttu-Liisa Utriaisella, tuttavallisemmin Kertulla. Hän aloittaa ylihuomenna perjantaina ensimmäisen luokan Nivan koululla.
– Onhan sitä koulun alkua jo odottanut, vaikka kyllä tässä samalla myös hieman jännittää, 7-vuotias Kerttu tuumaa.
Hän tietää jo, että omalle luokalle on tulossa hieman päälle parikymmentä oppilasta.
– Tyttöjä on hieman enemmän kuin poikia. Se on kyllä kiva, että esikoulusta tuttuja kavereita on tulossa samalle luokalle. Mukavaa on taas nähdä, vaikka eiköhän niitä uusiakin kavereita tule.
Kerttu kertoo opetelleensa jo jonkin verran lukemaan ja laskemaan. Tämä helpottaa koulutyön aloittamista.
– En vielä oikein tiedä mitä odottaa, sillä paljonhan niitä erilaisia oppiaineita on. Mutta kivahan se on jotain osata jo etukäteen, innokas ekaluokkalainen tuumii.

YHTEENSÄ Kiuruvedellä koulutiensä aloittaa tänä vuonna 94 ekaluokkalaista. Esikoululaisia on kouluilla 68 kappaletta ja Satumetsän päiväkodissa 13.
– Yläkoululla oppilaita on 272, eli perusopetuksessa on yhteensä 901 oppilasta. Lukion opiskelijamäärä asettunee 140:n tuntumaan, kertoo opetustoimen sihteeri Irma Torssonen.
Viime vuonna perusopetuksessa oli 907 oppilasta ja lukiossa 143 opiskelijaa.
Luupuveden koulun oppilaat eivät ainakaan vielä syyslukukaudella pääse uuteen kouluunsa. Niinpä he opiskelevat väliaikaisesti Nivan koululla.
Tarkoituksena kuitenkin on, että kevätlukukaudeksi luupuvetiset pääsisivät jo muuttamaan uuteen opinahjoonsa.

KIURUVEDEN vs. sivistysjohtaja Matti Heikinmaan mukaan uusi opetussuunnitelma otetaan saman tien käyttöön Kiuruveden alakouluissa ja lukiossa. Yläkoululaisille uusi opetussuunnitelma tulee vuoden kuluttua.
– Tällöinkin se otetaan vaiheittain käyttöön. Eli ensi vuonna pelkästään seiskaluokkalaiset opiskelevat uuden opsin mukaan. Seuraavana vuonna se on sitten käytössä seiskoilla ja kaseilla, ja lukuvuonna 2019-2020 uusi suunnitelma kattaa koko yläkoulun.
Uuden opetussuunnitelman myötä mm. ruotsin kielen opiskelu alkaa jo alakoulussa kuudennella luokalla. Tähän mennessä ruotsin tavaaminen on aloitettu yläkoulussa seitsemännellä luokalla.
– Kiuruvedellä ruotsia on kuutosluokalla kaksi tuntia viikossa. Tunnit siirretään yläkoulusta, eli kielen kokonaistuntimäärä peruskoulussa ei kasva, Heikinmaa kertoo.
Uudistuksen tarkoituksena on mm. pehmentää lasten suhtautumista ruotsin kieleen.
Lisäksi A1-kieltä eli monien kohdalla englantia on tulossa alakouluun yksi viikkotunti lisää. Myös tämä tunti siirretään yläkoulusta, eli kielen kokonaistuntimäärä ei kasva. Englannin opiskelu aloitetaan entiseen tapaan kolmannella luokalla.

YKSI suuri uudistus koskee arviointia. Tarkoituksena on painottaa jatkuvaa arviointia pelkän vuoden lopuksi annettavan numeron sijaan. Konkreettisimmin tämä näkyy siinä, ettei alaluokilla anneta joulutodistusta. Jatkossa alaluokilla käydään ennen joulua oppimis- tai arviointikeskustelu, johon osallistuvat opettaja, oppilas ja vanhemmat.
Lisäksi uusi opetussuunnitelma pyrkii siihen, että oppilas omaksuisi entistä paremmat taidot jatkuvaan oppimiseen, tietojen soveltamiseen ja kokonaisuuksien hallintaan.
– Oppiainerajoja pyritään hälventämään. Samoin käytetään muitakin oppimisympäristöjä kuin luokkahuonetta. Opettajavetoisuutta pyritään vähentämään, eli opettaja olisi enemmänkin sellainen ohjaava henkilö. Tarkoitus on saada oppilaista aktiivisia ja itsenäisiä sekä ryhmätyöhön kykeneviä.
Karrikoidusti voisi siis sanoa, että opettaja ei enää paasaa tietoa eikä oppilas pänttää sitä pelkästään koetta varten.

KOULUKYYDIT on Heikinmaan mukaan kilpailutettu viime keväänä. Käytössä on sekä linja-autoja että takseja.
– Reititkin on jo mietitty hyvälle mallille. Kaikki vaikuttaa olevan kunnossa uutta lukuvuotta varten.
Koulukyytiin on oikeutettu esikoululainen ja 1-2 luokan oppilas, mikäli koulumatka on yli kolme kilometriä ja 3-6 luokan oppilas, mikäli koulumatka on yli viisi kilometriä.