Moottoriurheilu, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Aku Laatikainen

Jari Huttunen Saksan mestariksi

KIURUVEDEN ralliässä varmisti Adac Opel Rallye Cupin ykköstilan, vaikka yksi osakilpailu on vielä ajamatta. Huttunen itsekin yllättyi ylivoimastaan.

VIIME viikonloppuna Saksan Trierin kaupungin ympäristössä ajettu Saksan MM-ralli oli suomalaisjuhlaa, kun Kiuruveden 22-vuotias rallilupaus Jari Huttunen voitti molemmat MM-sarjan yhteydessä ajetut Adac Opel Rallye Cupin osakilpailut.

Samalla Huttunen varmisti Opel-merkkisarjan mestaruuden jo perjantain osakilpailun päätteeksi. Debyyttikauttaan ulkomailla kilpaileva Huttunen on historian ensimmäinen Opel Adam -autoilla ajettavan asfalttirallisarjan suomalaismestari.

Huttusen ja kartanlukija Antti Linnakedon ykkössija varmistui perjantain osakilpailun jälkeen, jolloin kerrottiin että syyskuun loppuun merkitty toiseksi viimeinen osakilpailu on peruttu. Huttusen pistejohto kasvoi näin ollen tavoittamattoman suureksi viiden osakilpailun jälkeen.

Vaikka Huttunen sanoikin ennen kauden alkua lähtevänsä voittamaan sarjaa ja sen jokaista kisaa, tuli ylivoima hänelle silti yllätyksenä.

– Olo on ennen kaikkea helpottunut. Mestaruutta lähdettiin hakemaan ja se saatiin jo nyt. Kausi on sujunut lähes täydellisesti. Viisi voittoa kuudesta osakilpailusta on saavutus, johon en kyllä itsekään olisi uskonut kauden alussa, sillä minulla ei ollut asfalttirallikokemusta ollenkaan, Huttunen sanoi verkkosivuillaan.

PERJANTAIN osakilpailussa suomalaiskaksikko aloitti varovaisesti kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella, mutta kolmospätkän selvä pohja-aika nosti heidät luokan kärkipaikalle.

Pohja-aikatehtailu jatkui myös päivän kahdella viimeisellä erikoiskokeella, joten maalissa eroa kakkoseksi ajaneeseen Ruotsin Tom Kristenssoniin kertyi 6,2 sekuntia. Sarjakakkosena kisaan lähtenyt Ruotsin Pontus Åhmann keskeytti ulosajoon jo avauserikoiskokeella.

– Otimme kaksi ensimmäistä pätkää hieman tarkkaillen, mutta kolmosella päätimme hyökätä. Se onnistui ja nousimme nelossijalta kärkeen. Viimeisenä ajetulle Power Stagelle lähdettäessä johtomme oli vain 1,4 sekuntia. Siellä venyimme kuitenkin vielä 4,8 sekunnin pohjiin, Huttunen kertasi.

Mestaruuden varmistuttua Huttunen jatkoi tuttua tahtiaan lauantaina ja sunnuntaina ajetussa toisessa osakilpailussa. Ilman paineita ajanut kiuruvetinen johti osakilpailua alusta loppuun, ja maalissa voittomarginaali toiseksi ajaneeseen Åhmanniin oli 39,9 sekuntia.

VIIKONLOPPU oli Huttuselle täydellinen, sillä tuloksena oli sarjamestaruus, kaksi osakilpailuvoittoa, yhdeksän pohja-aikaa ja kaksi Power Stagen voittoa uran toisessa MM-rallissa.

– Saksan MM-ralli oli hyvä kokemus. Kolme pitkää päivää olivat täynnä erityyppisiä ja haastavia asfalttierikoiskokeita. Vaikka mestaruus onkin jo varmistunut, niin ajamme lokakuussa vielä Opel-sarjan viimeisen osakilpailun. Siellä selviävät myös ensi kauden kuviot, kun sarjan parhaiden kuljettajien joukosta valitaan yksi ajamaan Opelin R2-autolla rallin EM-sarja 2017. Ensimmäinen Opel-kausi on ollut hieno, auto on toiminut ja sillä on ollut hienoa kerätä asfalttikokemusta. Tästä on hyvä jatkaa uralla eteenpäin.