Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Ikääntyville tärkeintä lapset ja parisuhde

ANNA HUTTUNEN (80) ja Aune Hyvärinen (70) vastaavat kyselyyn, missä selvitetään ikääntyvän väestön hyvinvointia. Molemmat naiset nimeävät onnellisuuden syntyvän lapsista, lastenlapsista ja parisuhteesta.

ANNA HUTTUSELLA on 4 lasta, 14 lastenlasta ja 8 lastenlastenlasta, Aune Hyvärisellä on 4 lasta ja 6 lastenlasta, joista viimeisin syntyi kuluneena kesänä.
– Arvaat varmaan, että olen vauvaa käynyt Helsingissä kastomassa, iloitsee Hyvärinen.
Anna Huttunen asuu yksin omakotitalossa Huttulassa, Aune Hyvärinen kihlattunsa kanssa rivitalossa taajamassa, lähellä kirjasto-kulttuuritaloa.
– Arvostan sitä, että palvelut ovat lähellä, käytän mielelläni nimenomaan kulttuuripalveluja, Hyvärinen kertoo.
Anna Huttunen pärjää myös hyvin Huttulassa, hänellä on auto ja ajokortti, joten kirkonkylälle pääsee palveluihin helposti, myös vävyt ja tyttäret auttavat.
– Kulttuurikyytiä kyllä toivoisin kerran tai kaksi kuukaudessa, varsinkin talvella, kun on huonot kelit, Huttunen vinkkaa.
Aune Hyvärinen järjestäisi haja-asutusalueella asuville vanhuksille lumityöpalvelua. Hän asui aikaisemmin Huttulassa ja nimenomaan lumitöiden tekeminen oli hennolle naiselle haasteellista.

IKÄÄNTYNEILLE suunnattu kysely on ollut Kiuruveden kaupungin verkkosivuilla kesäkuun alusta lähtien. Kyselyyn voi vastata vielä tänään keskiviikkona netissä. Samanlainen ikääntyneiden hyvinvointiin liittyvä kysely tehdään kaikissa Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän kunnissa: Iisalmessa, Vieremällä ja Sonkajärvellä.
Va. kaupunginsihteeri Tuomo Sallinen on organisoinut kyselyn ja Kiuruvedellä on saatu kyselyyn enemmän vastauksia kuin koko sotealueella yhteensä.
– Kiitos Esko Rautiolle, hän on vienyt viestiä eteenpäin. Tietoa on kulkenut myös kylätoimikuntien ja vanhusneuvoston kautta, Sallinen sanoo.
Ja viime viikon perjantaina kymmenet ikääntyneet vastasivat kyselyyn Kiurusalissa.
– Meillä on vielä hakusessa, mitä kautta näitä kyselyjä ja kuulemisia tehdään, mikä on sähköisen kyselyn ja paperisen kyselyn painotus, Sallinen miettii.
Tätä ikääntyneille suunnattua kyselyä tullaan hyödyntämään ikääntyvän väestön hyvinvointisuunnitelmassa, jonka laatimiseen vanhuspalvelulaki velvoittaa. Hyvinvointisuunnitelmalla pyritään lisäämään väestön hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä tukemaan itsenäistä asumista ja suoriutumista. Ikääntyneellä väestöllä tarkoitetaan vanhuuseläkkeeseen oikeuttavassa iässä olevaa väestöä.
Kysely liittyy myös kuntalaisten kuulemiseen, mitä Kiuruvedelläkin aiotaan lisätä. Kun uusi maakuntahallinto astuu voimaan 1.1.2019, sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät peruskunnista maakuntahallinnon järjestettäviksi.